Gratis mobilspil til nybagte familier: Maria og Bjørn bliver bedre forældre med få klik

Nyt spil til mobiltelefonen skal gøre søvnløse nætter, bleskift og børnesygdomme lettere for baby-forældre.

Maria Lilja Christensen og Bjørn Honoré fra Holstebro er forældre til Eskild på tre uger samt hans tre år gamle storebror, Norh. Den nye app giver dem nye muligheder for at tale om rollerne som forældre. (Foto: Julie Vestergaard © DR P4 Midt & Vest)

Maria Lilja Christensen og Bjørn Honoré er for nyligt blevet forældre til Eskild, og netop derfor sidder de indimellem og spiller et særligt spil på mobiltelefonen.

Spillet er udviklet til fødesteder i Region Midtjylland og hedder Samspil. Det skal hjælpe kommende og nybagte forældre til at snakke om de store og små spørgsmål om det at få og opdrage børn.

- Den åbner op for, at man får snakket om de ting, man i det daglige ikke får snakket om, siger Bjørn Honoré.

I spillet svarer de på forskellige spørgsmål som f.eks.: Hvilken hverdagsrutine er vigtigst for dig? Bjørn skal først svare på sin telefon, hvad han synes, og Maria skal derefter svare på sin telefon, hvad hun tror, han synes. Bagefter sammenligner de deres svar.

- Det skaber en stund, hvor vi får snakket om de ting, mens vi sidder med app'en, og vi bliver mere opmærksomme på at få snakket om flere af de ting fremadrettet, siger Maria Lilja Christensen.

Det kan være en stor omvæltning at blive forældre for første gang, men for nogle forældre er det rigtig svært at få talt om det.

- Det går ud på at give forældrene mulighed for og en lille ramme til at snakke om det at blive forældre. Vi ved, at det er godt at få snakket om, forklarer Jette Ranum, idékvinden bag app'en, som er udviklingsjordemoder på fødeafdelingen i Hospitalsenheden VEST.

I regioner og kommuner findes der allerede en række tilbud, der har til formål at styrke forældrenes dialog og parforhold. Tilbuddene er mest baseret på gruppeforløb, der ikke passer til alle pars behov.

- Folk er ikke ens, og nogle af de mere stille typer har det svært med at åbne op i en gruppe. Så vi manglede et alternativ, gerne baseret på humor, der netop kan nedbryde barrierer for en god dialog, siger Jette Ranum.

App'en er med til at sikre, at der er tilbud til forskellige typer mennesker.

- Der er nogle mennesker, der ikke er tilpasse med at tale om følelser. Her kan man komme til det i små bidder, forklarer udviklingsjordemoderen.

- Jeg håber, at man ude omkring i de små hjem kan spille de her spil, og at man får nogle gode snakke og kommer i gang med at spille de her spil. At man opdager, hvor let det faktisk kan være, siger Jette Ranum.

Et spil kan gøre en forskel

Hos Maria Lilja Christensen og Bjørn Honoré er app'en med til at gøre en forskel.

- På den her måde finder man ud af nogle ting, som man måske ikke vidste om den anden, siger Bjørn Honoré.

For eksempel er de nået til en erkendelse af, at Bjørn har brug for, at Maria i højere grad anerkender ham i forældrerollen.

- Så bliver jeg opmærksom på det, og så må jeg blive bedre til at rose ham i hverdagen, for at hans hverdag bliver bedre, siger hun.

Målet er, at Samspil skal anvendes i samtlige fødsels- og familieforberedelsesforløb i Region Midtjylland, og at samtlige fødende får information om spillet via deres jordemoder.

Ambitionen er også, at spillet bliver en del af de kommunale sundhedsplejerskers redskaber til dialogen med nybagte forældre.

Egmont Fonden har støttet udviklingen af app'en med knap to millioner kroner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk