Gratis surf-ophold trækker afgørende arbejdskraft til ferielandet

Mangel på arbejdskraft betød lukkedage sidste år. Nyt surf-koncept giver ekstra hænder.

Lasse Érben Røhme (t.v.) og Thor Højberg Nielsen (midt) kommer fra Sjælland, og Anders Pauck Engel fra det sydlige Jylland. De er blandt 23 unge, som bruger tre sommeruger på at bo, arbejde og surfe i Thyborøn. (Foto: Torben Møller - DR Midt & Vest)

I Thyborøn har de tænkt alternativt for at få vagtplanerne til at hænge sammen på restauranter, hoteller og turistattraktioner i de travle sommeruger.

Et nyt koncept "Surf & Work Camp" har tiltrukket 23 unge fra forskellige steder i Danmark. De unge kommer for at arbejde i byen på Nordvestkysten - og surfe i fritiden.

- Det er en sindssygt god mulighed for at kombinere et sommerjob med, at vi får et fællesskab, vi kan være en del af, og nogle aktiviteter, vi kan lave sammen, siger én af de unge, 20-årige Signe Sønderholm fra Holstebro.

Anders Pauck Engel er kommet til Thyborøn fra Vejen.

- Jeg håber, at jeg bliver mega god til at surfe, samtidig med at jeg får nogle penge på lommen, siger han.

Sidste år var manglen på arbejdskraft så stor i Thyborøn, at nogle restauranter ligefrem blev tvunget til at holde lukkedage. Andre steder løb medarbejderne usædvanligt stærkt.

- Det var ikke godt for hverken os eller vores ansatte. De løb stærkt - og også for stærkt. Så vi håber og tror på, at det kan blive lidt anderledes i år, siger Lars Byskov, der er restaurantejer og medejer af Thyborøn Camping.

Thyborøn huser omkring 1.900 indbyggere, men i de mest travle sommerferieuger er det ikke nok, at byens unge tager en tjans. Derfor er arbejdskraft udefra uundværlig. 20-årige Signe Sønderholm fra Holstebro arbejder på Thyborøn Camping hos Lars Byskov. (Foto: Torben Møller - DR Midt & Vest)

Det tegner lyst. De 23 unge kaster mindst 1.500 arbejdstimer af sig i de tre uger, Surf & Work Camp står på.

- Det er skide godt. Jeg er sgu glad, siger Lars Byskov.

Lidt som et højskoleophold

De unge er indlogeret på Fiskeriskolen i Thyborøn. Her står lokalerne alligevel tomme, fordi eleverne er hjemme på sommerferie.

En camp-koordinator er blevet ansat for at hjælpe de unge med at finde sig til rette i den vestjyske fiskeby, at sætte rammerne for fællesskabet og sikre, at det sociale fungerer. Det hele får lidt en klang af højskoleophold.

- De unge er vildt gode til at interagere med hinanden, og vi har fået et stærkt fællesskab allerede. Vi har været ude at surfe og hygget om aftenen og været på surfbar, fortæller camp-koordinator, Kathrine Juul Eriksen på 21 år.

  • De 23 unge på Surf and Work Camp er indlogereret på Fiskeriskolen i Thyborøn, hvor de bor og spiser sammen. (Foto: Torben Møller - DR Midt & Vest)
  • 21-årige Kathrine Juul Eriksen (midt) er camp-koordinator og skal være med til at sikre, at de 23 unge på campen får en god oplevelse.
1 / 2

Kun en håndfuld af de 23 unge har prøvet at surfe før. Så i weekenden fik de et intro-kursus.

- Det er sindssygt svært, men også mega sjovt at komme ud og blive kastet lidt rundt i bølgerne, siger Signe Sønderholm.

- Vi skulle lige have lidt lektioner først, men nu kan vi selv tage ud og hjælpe hinanden med at komme op at stå og glide lidt rundt på bølgerne.

Surf-undervisningen står Thyborøn Surfcenter for.

- Det var dejligt at se, hvordan folk mødte hinanden og kom ud og surfede. Det er den bedste ryste-sammen-oplevelse, man kan få, siger medejer af surfcenteret, Sigurd Carl Kirkedal Koustrup.

Han håber, at surfing i det hele taget kan være med til at åbne folks øjne for Thyborøn.

- Det med at vise unge, at Thyborøn kan noget, tror jeg, kan give rigtig meget pote på længere sigt, siger Sigurd Carl Kirkedal Koustrup.

Selvom surf og samvær er en afgørende del af konceptet for Surf & Work Camp, så frygter arbejdsgiverne ikke, at der går for meget fest i den.

- Det er unge mennesker, og selvfølgelig skal de også have lov til at hygge sig. Så længe de passer deres arbejde, som de gør, så er jeg ikke bekymret, siger arbejdsgiver Lars Byskov.

Overvejelserne har også været på bordet i Surf & Work Camp, hvor de unge den første dag indgik en social kontrakt med hinanden.

- Vi hygger os rigtig meget, og selvfølgelig kommer vi også til at drikke nogle øl. Men vi ved også godt alle sammen, at vi er her for at arbejde og hjælpe til rundt i byen, og det vil vi selvfølgelig gerne gøre så godt som muligt, siger Signe Sønderholm.

Flere camps er på vej

Thyborøn er langt fra den eneste turistdestination, der kæmper med at skaffe nok hjælpende hænder. Derfor bliver idéen med 'Surf & Work Camp' bredt ud til fem andre steder på Nordvestkysten allerede til næste år.

- Det er en kæmpe succes, siger projektchef i Destination Nordvestkysten, Karin Juul Jensen.

- Flere af de arbejdsgivere, der måske var lidt skeptiske på forhånd, siger, at de simpelthen ikke havde kunnet klare den her sommer, hvis ikke det var for den her gruppe unge mennesker, der er kommet. Så det er virkelig, virkelig vigtigt, siger hun.