Gratis tjek af æg og sædceller skal øge chancen for at få en baby

Fra efteråret kan yngre mænd og kvinder i Region Midtjylland booke tid til at få undersøgt deres muligheder for graviditet.

Fertilitetsklinikerne i Skive og Horsens vil blandt andet tilbyde, at yngre kvinder kan få en skanning af æggestokke og æggeledere, så de kan få besked om, hvor længe de kan vente med at blive gravide.

Tikker æggeuret faretruende, eller er sædcellerne noget dvaske, kan du snart få tjekket din evne til at få børn på fertilitetsklinikkerne i Skive og Horsens - helt gratis.

Normalt ser klinikkerne først folk, når de i mindst ét år forgæves har forsøgt at blive gravide. Men med det nye og gratis tilbud er tanken, at yngre kvinder og mænd kan booke tid til at få en undersøgelse i god tid, inden de for alvor går i gang med ’projekt baby’.

- Hvert 10. barn i en skoleklasse bliver født efter en eller anden form for fertilitetsbehandling, så det giver god mening at kigge på, hvordan man kan forebygge, at der er så mange par, der har brug for hjælp, siger Helle Olesen Elbæk, som er klinikchef på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive.

Idéen til den gratis fertilitetsrådgivning kommer fra Rigshospitalet, hvor man siden 2011 har haft et lignende tilbud. Og det er en succes, fortæller cheflæge Anja Pinborg fra Rigshospitalets fertilitetsklinik.

- Vi kan se på opfølgningerne 2-3 år efter rådgivningen, at folk går tidligere i gang med at få børn, fortæller hun.

Fertiliteten er generelt faldende i Danmark. 10 procent af alle danske par oplever problemer med at få børn. Det skyldes blandt andet, at folk går senere og senere i gang med at stifte familie.

- Er du først over 40 år, lykkes det kun for halvdelen. Det tager længere tid, og der er en lav succesrate per æg ved fertilitetsbehandling, siger Anja Pinborg.

Folks livsstil kan også skade chancerne for at udvide familien.

- Derfor spørger jeg også ind til folks livsstil, så som alkoholforbrug, overvægt, rygning og stress. Vi vil gerne have folk til at træffe deres valg om at få børn på et informeret grundlag, siger cheflægen.

Laura Kjær Jacobsen, som er privatpraktiserende fertilitets- og familiedannelsesterapeut, kalder det en rigtig god idé, at fertilitetsklinikkerne i Skive og Horsens nu også vil tilbyde gratis tjek af æg og sædceller.

- Jeg vil ønske, at flere steder i landet ville tilbyde det samme, siger hun.

For det er hårdt – både psykisk og fysisk – at være i behandling for barnløshed, fortæller Laura Kjær Jacobsen.

- Når vi begynder at indstille os på, at nu vil vi gerne have børn, sker der ting i hjernen, der gør, at vi bliver mentalt klar. Men vi er ikke herre over, om det sker. Derfor oplever mange par i fertilitetsbehandling, at det er rigtig, rigtig svært at leve med den enorme usikkerhed om, hvorvidt det nogensinde kommer til at ske.

Ved at vide besked i god tid om ens fertilitet, har de mulighed for at handle på det i tide, siger Laura Kjær Jacobsen.

Maria Fisker har i dag fået datteren Ida efter fertilitetsbehandling, men inden da prøvede hun og hendes mand i 2,5 år at få et barn. Maria Fisker ville ønske, at de begge tidligt kunne have fået undersøgt deres evner til at få børn. (Foto: (privatfoto))

- Jeg håber, at flere vil tage det alvorligt og lave livstilsændringer, hvis man kan ændre noget der. For eksempel kan man inden for tre måneder forbedre sin sædkvalitet markant ved at lægge sin livsstil om, siger terapeuten.

Maria Fisker fra Hammershøj ved Viborg ville ønske, at der havde været et tilbud om fertilitetsrådgivning, da hun og kæresten besluttede sig for at få et barn. For efter 2,5 år uden held, måtte de til sidst have hjælp af videnskaben til at få datteren Ida.

- Havde vi haft det tilbud, ville vi have vidst, at ingen af os fejlede noget, og så kunne psyken måske også have været lidt mere rolig. For i al den tid, man forsøger at blive gravid, kører tankerne rundt, og det er svært at være i, siger Maria Fisker.

Region Midtjylland har afsat i alt 700.000 kroner om året til rådgivningen. Penge, som formanden for regionens hospitalsudvalg, Purnima Erichsen (K), håber vil gøre det nemmere for flere at få barn ad naturlig vej.

- Jeg håber, at den rette faglige rådgivning og tætte sparring vil øge mulighederne for at få barn, for vi ved, at blandt 25-44 årige er ufrivillig barnløshed eller nedsat frugtbarhed den hyppigst forekomne kroniske sygdom i den alderesgruppe, siger Purnima Erichsen.

Fertilitetsklinikkerne i Skive og Horsens forventer at være klar med forebyggende fertilitetsrådgivning fra oktober.