Grib hakkejernet: Sådan bliver din have god og sund uden gift

Salg af pesticider til private er faldet med mere end 50 pct. de seneste ti år.

Det er tid til at fjerne ukrudt i haven. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

I takt med at temperaturen stiger, finder flere havehandskerne, grensaksen og fliserenseren frem. Men færre går i skabet efter ukrudtsgift.

På 10 år er butikkernes salg af pesticider til private faldet med omkring 40 tons aktivstoffer, hvilket er langt over en halvering. Det viser Miljøstyrelsens seneste tal fra 2017.

En af dem, der holder haven giftfri, er haventusiast Margit Bruun fra Vridsted syd for Skive.

- Det gør jeg, fordi vi skal passe på vores grundvand. Men også for at have en sund have med mange insekter og sommerfugle, siger hun.

Netop sommerfuglene er med til at indikere, om det er en sund have - jo flere sommerfugle, jo sundere, forklarer Margit Bruun, der sætter pris på, at hendes omkring 8.000 kvadratmeter store have har et rigt dyreliv.

- Vi vil gerne have en god biodiversitet i haven. Vi har masser af fugle, og vi vil passe godt på bierne og humlebierne, siger hun.

Margit Bruun opfordrer flere til at gå i haven, nu hvor påsken nærmer sig. Tidligt havearbejde kan nemlig gøre det lettere senere hen.

- Du skal gå i gang med dit ukrudt, for det er meget nemmere at holde din have senere, hvis du får det væk nu. Hvis du venter, kan det blive rimelig uoverskueligt, siger hun.

Planteekstrakter og kokosmåtter

Miljø- og Fødevareministeriet vil gerne have, at flere følger i Margit Bruuns fodspor.

Derfor har de lavet en kampagne, hvor blandt andre havemand Claus Dalby og have-entusiast Annette Heick giver gode råd til, hvordan man bekæmper ukrudt, skadedyr og alger uden brug af pesticider.

Og meget tyder på, at flere griber hakkejernet frem for round-up'en. På Jespers Planteskole i Holstebro oplever daglig leder Henrik Pold er markant fald i salget af sprøjtemidler.

Det skyldes blandt andet, at sprøjtemidlerne skal låses inde, da ukrudtsmidler er meget koncentrerede.

- Lige så snart, man tager et produkt og låser det inde, så kunderne skal spørge personalet om at låse det op, falder salget lige så stille, siger Henrik Pold, der er daglig leder på planteskolen.

Han forklarer, at man i stedet kan købe ukrudtsbekæmpelse, som er lavet af planteekstrakter. Det dræber ukrudtet hurtigt, men er ikke giftigt.

Alternativt kan man tage en kokosmåtte i brug, forklarer han.

- Hvis man vil plante noget i bar jord, kan man lægge en kokosmåtte ud med huller, som man kan plante i. På den måde kan ukrudt ikke komme op mellem planterne, fortæller Henrik Pold.

Ifølge ham kan vi lige så godt forberede os på en fremtid med mindre round-up og havegift.

- I fremtiden må vi acceptere, der kommer en plet på et blad. Og at æblerne i æbletræet ser lidt sjove ud, fordi vi ikke har mulighed for at sprøjte, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter