Grundlovsdag på skoleskemaet: Villads og Malte er i skole på en fridag

Dannelse er en mangelvare, mener de på Dueholmskolen i Nykøbing Mors. Derfor kalder de eleverne ind til en specieldag på skolebænken.

Mens langt de fleste skoler rundt om i Danmark holder lukket i dag på grundlovsdag, så har klokken ringet ind på Dueholmskolen i Nykøbing på Mors.

Her er Villads Rørvig Jespersen, Malte Alsig Pedersen og resten af 4.E fordybet i grundlovens fire første paragraffer.

Hver klasse på Dueholmskolen laver plancher, som tilsammen bliver til en hel bog om grundloven. (Foto: Thomas Bach DR Midt & Vest)

- Det er sådan med rettighederne og alle sådan nogle ting, vi har i Danmark, og som vi gider nu. Det er sådan, at det ikke kun er kongen, der bestemmer, forklarer Malte Alsig Pedersen.

Det ligner på mange måder en helt almindelig skoledag, hvor eleverne går rundt ved borde og tegner, skriver og klipper. Det står klart for 4.E, at selvom grundloven er en gammel sag, så er den stadig vigtig i dag.

- Så kan hele Danmark overholde nogle forskellige regler, så der ikke kommer konflikter, forklarer Villads Rørvig Jespersen.

Idémanden bag er skoleleder Lars Alberg.

- Dannelse trænger til at komme på skoleskemaet, forklarer han.

Det er første gang, Dueholmskolen har grundloven på skoleskemaet d. 5. juni, men skoleleder Lars Alberg forventer, det bliver en tradition fremover. (Foto: Thomas Bach Poulsen DR Midt & Vest)

Til sidste års kulturmøde på Mors hørte han oplæg om, at almen dannelse er ved at være en mangelvare. Og det inspirerede ham til at droppe fridagen på grundlovsdag og i stedet sætte den 169 år gamle tekst på skoleskemaet.

- Vi arbejder med det i dansk, historie og samfundsfag, men vi vil gerne have en dag, hvor vi får grundloven på skemaet og får diskuteret, hvad det egentlig er for en betydning, de her gamle tekster har, siger Lars Alberg.

Helt ok at være i skole

Til enhver rigtig grundlovsfest hører naturligvis grundlovstaler. Og dem får eleverne flere af i løbet af dagen.

Én af talerne er debutant: Elevrådsformand Nicklas Riis Andersen fra 9.H skal holde sit livs første tale.

- Jeg er lidt nervøs, men jeg har øvet rigtig meget, og jeg synes, at punkterne, jeg kommer ind på, er rigtig gode, siger han.

- Jeg er lidt nervøs, men jeg har øvet rigtig meget, siger Nicklas Riis Andersen fra 9.H, som skal holde sit livs første grundlovstale. (Foto: Thomas Bach Poulsen DR Midt & Vest)

Han har researchet frem til i dag, og hans talepunkter står lysende klart.

- Jeg vil gerne fortælle, at grundloven er fundamentet for den lov, vi har i Danmark. Det er jo den, det danske samfund er bygget op om. At vi har de demokratiske rettigheder, at det er folket, der bestemmer og ikke enevælde, som det var for 169 år siden, fortæller Nicklas Riis Andersen.

På resten af Mors løber jævnaldrende skoleelever rundt og nyder at have fri idag, men for eleverne på Dueholmskolen er det faktisk helt ok at være i skole som nogle af de eneste.

Det er dog lidt træls, synes Villads Rørvig Jespersen, men der ér også lyspunkter:

- Det er dejligt, at vi får mere at vide om grundloven, og så har vi også fri i weekenden, siger han.

Efter sommerferien fejrer de øvrige skoler på Mors Folkeskolens Dag og tager i skole på en lørdag. Men den dag bliver eleverne fra Dueholmskolen til gengæld hjemme.

Facebook
Twitter