Håndarbejde hitter blandt unge: 27-årige Louise skifter mobilen ud med hæklegrej

Det er både afslappende og bæredygtigt, lyder det om arbejdet med strikkepinde og hæklenåle.

Når 27-årige Louise Lassesen fra Idom ved Holstebro sætter sig i sofaen om aftenen, er det ofte med hæklegrej i favnen. Hun er en af de mange unge, som er begyndt på det gamle håndværk. (Foto: (privatfoto))

Hænderne arbejder flittigt med garnet og hæklenålen. Det er en karklud, hun er i gang med, og det går stille og roligt fremad.

27-årige Louise Lassesen sætter sig sjældent i sofaen om aftenen uden hæklegrej i hænderne - og hun er ikke den eneste, der har fået øjnene op for det gamle håndværk.

Interessen for strik og hækling er nemlig stærkt stigende blandt de unge kvinder igen, melder flere.

Hos en af de største danske garnforhandlere på nettet - Rito.dk med base Skive - har de oplevet en stigning i andelen af kunder mellem 25 og 34 år på godt 16 procent de seneste fire år.

Flere fysiske garnbutikker bekræfter tendensen.

Når 27-årige Louise Lassesen sætter sig i sofaen, er det ofte med hæklegrej i favnen. (Foto: (privatfoto))

- Særligt inden for de seneste tre år er der begyndt at komme mange flere unge i butikken, og de både hækler eller strikker, siger Ellen Hockerup fra Krea Delux i Holstebro.

Unge har mistet evnen til at kede sig

Louise Lassesen finder især hæklegrejet frem, når hun skal slappe af og hygge sig.

- Det er afslappende, at hænderne er beskæftigede på den her måde, i stedet for at man bare sidder og scroller på en telefon. Det er altså rart, fortæller hun.

At sidde med garn og hæklenål eller strikkepinde i hænderne er en taktil oplevelse, som mange unge mangler i den digitale verden, vi lever i, forklarer trendforsker Louise Kongsholm fra trendvirksomheden PEJ-gruppen i Herning.

- Den unge målgruppe har et liv, hvor de konstant er på online. Deres hjerner får konstante dopaminsus (dopamin er et signalstof i hjernen, der giver velvære, red.) fra likes på de sociale medier, og de er er kommet til det punkt, hvor aktiviteten 'at kede sig' og 'koble fra' ikke findes mere. De kan ikke finde ud af det, siger hun.

Nogle vælger yoga, skovvandring, mindfulness, sleepcoaching eller at strikke og hækle. Alt sammen er det et middel til at nå samme mål:

- Det hjælper dem til at finde ro og få hjernen til at køre på en anden kanal, end når man er i den meget digitale verden, fortæller trendforskeren.

Ironisk nok har 27-årige Louise Lassesen lært kunsten at hækle netop via sin smartphone.

- Jeg begyndte at youtube, mens jeg sad med en hæklenål i hånden. På den måde kunne jeg sidde og lære mig selv de forskellige stangmasker, fastmasker og ting og sager, siger hun.

Hyggelig hobby passer på klimaet

Hun fik lysten til at lære det, efter hun selv havde fået en hjemmehæklet rangle i barselsgave fra en veninde. Nu producerer Louise Lassesen blandt andet selv karklude og små hætter til at sætte på marmeladeglas.

- Det er hyggeligt, at det er noget, man selv har lavet - både som man selv kan bruge eller give videre. Og også for miljøets skyld, så vi ikke får alt det mikroplast ud, siger hun.

På Vestjyllands Højskole tæt ved Ringkøbing oplever forstander Michael Kirkegaard, at interessen for håndværksfagene generelt er stigende.

- De unge vil gerne lære at skabe noget med hænderne. Vi oplever, at der er stort fokus på en blanding af sund fornuft, stabile løsninger og bæredygtighed, siger han.

Hvor der for bare ti år siden maksimalt var en håndfuld elever, der syslede med håndarbejde under foredrag eller til cafeaftener, kan der i dag sagtens sidde 20 ud af 80 elever med hænderne i strikke- eller hæklegrej, når der er fællestimer.

Lidt bedstemor-agtigt

Trendforsker Louise Kongsholm mener også, at de unges nyfundne interesse for strik og hækling til dels har rod i bæredygtighedstanken, og så er der en vis signalværdi i det gamle håndarbejde.

- Det sender et signal om, at man er et menneske, der er i balance med sig selv og ikke er afhængig af at kigge på sin telefon hvert tiende sekund, siger hun.

Selvom det er blevet hipt at strikke og hækle, så er der stadig nogle, der forbinder det med gamle bedstemødre.

Den fordom er Louise Lassesen også stødt på, fortæller hun grinende.

- Men jeg har skrevet bachelor hen over vinteren, og når vi skulle have en pause i skriveriet, fandt vi lige pludselig alle sammen vores hæklegrej frem, og så sad vi fire piger på 20-30 år og hæklede. Det kan da godt være, at det er lidt bedstemor-agtigt, men hold op, hvor er det hyggeligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk