Håndværker-EM kan ramme Danmark: 'Det betyder så meget for alle fagene'

Europamesterskaberne i håndværksfag ender måske i Herning i 2024.

Sådan så det ud, da flisemurer Samuel Birk Axelsen blev udråbt som vinder af sølvmedaljen ved EM i Skills i Budapest i 2018. (Foto: EuroSkills)

Europas bedste bagere, smede, tømrere og malere kommer måske til Herning om fire år.

For regeringen arbejder på at få europamesterskaberne i håndværksfag - også kaldet EuroSkills - til Herning i 2024.

Her skal op mod 700 af Europas største håndværkstalenter dyste mod hinanden i en lang række fag.

- Det er kæmpestort. Det er nok på størrelse med at få Tour de France til Danmark, for det betyder så meget for alle fagene, mener murer Nicolai Asmussen fra Holstebro.

Han blev selv verdensmester inden for murerfaget ved verdensmesterskaberne i London i 2011, og han har set, hvordan det efterfølgende inspirerede folk og andre håndværkere omkring ham.

Nicolai Asmussen, som er verdensmester inden for murerfaget, forventer, at konkurrencen vil give håndværkerfaget et løft. (Foto: Mads Kruse Juhl)

- Os, som er med, er rollemodeller. Det er ren sport. Bare inden for det fag man skal leve af resten af sit liv, fortæller Nicolai Asmussen.

Derfor tror han, det vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse - hvilket også er regeringens mål med at placere konkurrencen her i Danmark.

- Måske vil nogen, som sidder og overvejer en gymnasiel uddannelse, tænke: Det her, det er lige mig.

Bliver afgjort til marts

Udover Danmark har også Holland lagt bud på værtsskabet, og til marts bliver det offentliggjort, hvem som får lov at afholde konkurrencen.

Hvis Danmark vinder udbuddet, skal håndværksuddannelserne vises frem fra deres bedste side, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Det handler om at sætte fokus på dansk håndværkertradition og sørge for, de unge får set, hvad der kommer ud af at gøre sig umage. Så kan vi forhåbentlig inspirere endnu flere til gerne at ville være håndværker, siger hun.

Værtsskabet forventes at koste 120 millioner. Heraf udgør statens bidrag de 30 millioner, mens Herning Kommune og Region Midtjylland hver skyder 5 millioner i puljen.

De resterende millioner skal blandt andet hentes via sponsorater.

Børne- og undervisningsministeren mener, at de penge, som værtsskabet koster, er godt givet ud. For det giver mening at investere i flere håndværkere, mener hun.

- Vi skal huske på, det ikke er gratis at uddanne nogle af verdens bedste håndværkere, så samlet set bruger vi en stor mængde penge på vores uddannelsesinstitutioner. Jeg synes, det er det hele værd, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.

Bager Lasse Nørup Bentsen fra Skolegades Bageri i Herning vandt en sølvmedalje ved EM i Skills i 2018. (Foto: EuroSkills)

Erfaringerne er gode

Lars Krarup fra Venstre, der er borgmester i Herning Kommune, er også positiv over, at EM i Skills måske kommer til byen.

Da danmarksmesterskaberne i håndværksfag løb af stablen i Herning for to år siden, gav det nemlig et løft til erhvervsuddannelserne i området.

- Hvis vi kan få EM i Skills til Danmark og til Herning, vil det give et kæmpestort fokus på erhvervsuddannelserne, og det er til gode for virksomhederne, siger han.

Parterne bag ansøgningen forventer, at der kommer i omegnen af 100.000 tilskuere i løbet af de tre konkurrencedage.

- Det vil give en kæmpe mulighed i både uger og måneder op til, hvis vi får det til Danmark. Det sætter fokus på de mange gode muligheder, der er, hvis man tager en erhvervsuddannelse i det her land, siger Lars Krarup.

Det samme mener murer Nicolai Asmussen fra Holstebro. Han vil gerne have fokus på, at mulighederne inden for håndværksfagene er store.

- Det her viser, man kan meget andet end at stå med en murerske eller en grydeske. Der er så meget, der er muligt. Man får at se, hvad menneskehænder kan.

Det er regeringen, Herning Kommune og Dansk Arbejdsgiverforening, der samarbejder om værtsskabsansøgningen.

  • Tribunerne ved EM i Skills i Budapest i 2018 var fyldte med heppende publikum. (© EuroSkills)
  • Her kom flere danskere på podiet. (Foto: EuroSkills)
1 / 2