Har du tjekket dit kloakrør for nylig?

Stadig flere får besøg af rotter. Husejere glemmer at vedligeholde kloakken, mener Dansk Byggeri.

Antallet af danskere, der får besøg af rotter stiger markant. Sidste år blev der anmeldt over over 173.000 tilfælde af rotter.

Brug pengene på din kloak i stedet for et nyt badeværelse eller samtalekøkken.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Byggeri, der advarer husejere mod rotteangreb på grund af gamle og dårlige kloakker.

Dansk Byggeri henviser til tal fra Naturstyrelsen, der viser, at der i 2014 blev anmeldt 173.448 tilfælde af rotter mod 148.977 i 2013. Det er en stigning på ca. 14 procent.

Henning fik uventet besøg i toilettet

Henning Jakobsen fra Ikast var en af de 173.448 danskere, der sidste år var udsat for rotteangreb.

- Jeg så en rotte svømme rundt i mit toilet. Det var ubehageligt, men det var da godt man ikke sad på tønden og var blevet nappet bagi, siger Henning Jakobsen til DR P4 Midt & Vest.

Efterfølgende har undersøgelser vist, at et kloakrør var sandet til, så det var faldet sammen. Kloakmesteren formoder, at rotten dermed var spærret inde og forsøgte at finde en vej ud. Som altså var via Henning Jakobsens toilet.

Kloakmester: Gamle rør giver store rotteproblemer

Kloakmester Carl Dinesen fra Ikast fortæller, at det særligt er betonkloakker fra før 1975, der er problemet.

- De er efterhånden nedslidte og sammenbrudte, så der er revner og sprækker. Nogle er faldet sammen, så det giver problemer med, at rotterne trænger ud, siger Carl Dinesen.

Mange husejere vil ifølge Dansk Byggeri hellere bruge penge på et nyt badeværelse eller samtalekøkken - og glemmer derfor deres kloak.

- De skubber et kæmpestort problem foran sig. Pludselig kommer rotterne ind i huset og så er man i hvert fald helt fortabt, siger kloakmester Carl Dinesen fra Ikast.

En kikkertundersøgelse af en kloak koster få tusinde kroner, mens en reparation af en ødelagt kloak koster fra 25.000 kroner og opefter - alt efter skadernes størrelse.

Facebook
Twitter