Havde planlagt sankthans-demonstration med bål og pølser - men så kom kritikken

Handbjerg Marina nær Struer dropper nu at afholde sankthansdemonstration.

De har holdt sankthans på Marinaen i Handbjerg i flere år, og Landbrug og Fødevarer-formand Martin Merrild var dette års store båltalenavn. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Aftenen skulle have budt på bål- og brandtaler, da Handbjerg Marina nær Struer havde inviteret til demonstration i anledning af

sankthansaften
.

Under navnet 'demonstration for krav om at kunne holde sankthans-fest' var den endda ifølge arrangøren blevet godkendt af politiet og de respektive myndigheder.

Men det var simpelthen lige en tand for kreativt, mente flere på Facebook.

- Ej, det er godt nok ikke okay. Blot for at i kan få penge i kassen. Skam jer. Håber godt nok, at folk bliver væk. Har vi ikke haft nok smittede her området? Og at i så opretter en begivenhed med Sankt Hans aften er under alt kritik, skriver Karina Charlotte Christiansen på Facebook. Hun er blot én ud af mange lignende kommentarer.

Årsagen er selvfølgelig, at der i Danmark stadig gælder et forsamlingsforbud. Man må kun være 50 mennesker samlet på nuværende tidspunkt, og det har gjort det svært for Handberg Marina at afholde en

sankthansaften
, som de plejer, med stort bål og taler.

Men som det også kunne ses ved Black Lives Matter-demonstrationen i København for få uger siden, så er demonstrationer ikke omfattet af forsamlingsforbuddet.

- Vi har betroet politiet, at vi ikke imødeser voldelige

tiltag
i demonstrationen. Det vil blive absolut fredeligt, lød det tidligere i dag fra Martin Daasbjerg, der er formand for Handbjerg Marina.

Han understregede endvidere, at de agtede at overholde alle

retningslinjer
, når større flokke af mennesker samles.

- Vi indretter havnen i felter, så vi holder hvert felt med ti eller færre personer, så vi kan overholde gældende coronaregler, og vi overholder rub og stub, sagde han.

Men sidder man tilbage med Google Maps med hurtigste rute til Handbjerg Marina, en kold ramme øl i bagagerummet, Shubidua på hjernen og en ambition om at nå til Venø Bugt i tide til at kunne fejre

sankthansaften
i morgen, er der hermed dårligt nyt:

Sankthans-arrangementet bliver alligevel ikke til noget.

Tidligere i dag forklarede han til

DR
Nyheder, at "folk kan bare protestere", men nu oplyser de følgende på Facebook:

"Jeg beklager at måtte meddele aflysning af arrangementet i morgen til sankthans. Vi har draget konklusion bl.a. på baggrund af de nye tilfælde af coronavirus i Nordjylland. Dette har givet omfattende

reaktioner
fra mange sider. Derfor finder vi denne beslutning nødvendig. Mvh. Martin Daasbjerg."

En demonstration eller en fest?

Flere havde nemlig studset over, at der var oprettet en Facebook-begivenhed for demonstrationen, der lugtede mere af fest en demonstration.

Båltaler, salg af pølser, drikkevarer, kaffe og kage, lød beskrivelsen for eksempel.

En af dem, der har deltaget i debatten på Facebook, er Ann Astrup fra Vinderup. Hun undrer sig over, at begivenheden på Facebook er slået op som en sankthansfest – og ikke som en demonstration.

- Det er planlagt med salg af øl og pølser, så det ligner ikke en demonstration. Det er at omgå reglerne. Jeg synes, det er grotesk, siger Ann Astrup.

Det nye opslag bliver nemlig ligeledes mødt af kritik.

- Ja, godt redningsforsøg. Jeg hopper nu alligevel sommerens is i Handbjerg over. Dårlig dømmekraft skal ikke belønnes, skriver Henrik Lind Jørgensen, mens Dag Westergaard skriver:

- God beslutning, men dårlig undskyldning!

Politiet bekræfter, at de har modtaget en lovlig anmeldt demonstration, men de har ikke yderligere kommentarer til sagen i øjeblikket.

Ifølge reglerne registrerer politiet anmeldte demonstrationer, men de kan kun forbyde demonstrationer, hvis der er fare for den offentlige fred.

Facebook
Twitter