Hedebondens metoder får lyngen til at blomstre igen

Naturstyrelsen får hjælp i historiebøgerne til at redde lyngen og andre hedeplanter.

Lyngen skal fornyes hver 25. år. Ellers visner den og dør. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Store områder af den jyske hede er trængt af græsarter og skovtræer, så lyngen er i fare for at forsvinde.

Naturstyrelsen har derfor gennem seks år testet forskellige metoder til at redde lyngen. Konklusionen er, at den truede hede kan reddes, hvis man efterligner hedebøndernes gamle metoder.

- Hedebønderne hentede blandt andet tørv til byggematerialer og brændsel, så det øverste lag tørv blev skrællet af med jævne mellemrum. Den metode har vi genoplivet i en moderne form, fortæller vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen bruger en maskine, som fjerner tørven helt ned til sandet. Allerede et år efter blomster lyngen igen.

Sjældne planter blomster igen

Der er også lavet forsøg med afbrænding af hedeområder, forsøg med afgrøder, der kan udpine jorden, eller kvæg, der græsser heden af. Det er dog hedebondens metode med at skrælle det øverste lag af med jævne mellemrum, der virker bedst. En metode, som har været brugt fra oldtiden og frem til ca. midten af 1800-tallet.

- Ved at pleje hederne bevarer vi en helt unik naturtype. Nu møder vi igen sjældne planter som guldblomme og ulvefod sammen med lyngen, siger Signe Nepper Larsen.

Det har kostet 30 millioner kroner at gennemføre projektet på de store statslige hedeområder i Midt- og Vestjylland, der tilsammen dækker 6.500 hektar.

Naturstyrelsen præsenterer resultatet på en konference på Harrild Hede i dag og i morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk