Henrik fandt Danmarks første ulv i nyere tid: Den tilbragte weekenden i en fryser i Thy

På en almindelig gåtur i skoven faldt skovløberen Henrik pludselig over et dødt dyr, der senere skulle vise sig at være et stykke ny Danmarkshistorie.

Henrik Kjær Bak fandt den første dokumenterede ulv i nyere tid tilbage i november 2012. (Foto: © Naturstyrelsen/Jesper Nygaard)

Der var engang en skovløber, som gik en tur i skoven...

I den stil begynder mange eventyrfortællinger, og sådan kan man også få lyst til at begynde historien om Henrik Kjær Baks opdagelse tilbage i 2012.

For opdagelsen dengang var næsten eventyrlig. Umiddelbart lidt uforståelig. Og så blev den startskuddet til en helt ny ulveæra i Danmark - på godt og ondt.

Det er en solbeskinnet fredag formiddag. Skovløber Henrik Kjær Bak er ude at gå sig en tur i det stille efterårsvejr - som så ofte før - i den lukkede del af Hanstholm Vildtreservat i Nationalpark Thy. Her er det kun skovløberen og ganske få andre, der har tilladelse til at bevæge sig.

Han er ude for at se, om de vildtkameraer, der er hængt op i området, har fået noget spændende på linsen. I hænderne bærer han en kikkert og et kamera, da han runder en busk.

Dér. To-tre meter foran ham ligger pludselig et dyr. Et stort dyr.

I løbet af et splitsekund løber et væld af tanker igennem hovedet på den erfarne skovløber.

Det må være en hund. Den kan være farlig. Hvad skal jeg slå den med, hvis den går til angreb - min kikkert eller mit kamera?

Men så fanger en detalje hans blik. Ved næsen smyger noget hvidligt sig rundt. Maddiker.

- Så kunne jeg godt regne ud, at den nok ikke lige ville gå til angreb på mig, fortæller han.

Den store hund er død. Stendød.

For lidt over et år siden blev det første kuld hvalpe dokumenteret på et af Naturstyrelsens vildtkameraer lidt syd for Holstebro. (Foto: © Naturstyrelsen)

For store tænder til at være en hund

Med møje og besvær tager han fat i dyret og hiver det ud fra busken. Den er for stor. Vejer omkring 35 kilo. Han ringer til en vildtkonsulent, som kort efter kommer for at give en hånd med.

- Vi skulle have undersøgt, hvis hund det var, og om der var en chip i den, forklarer Henrik Kjær Bak.

Sammen får de bjærget hunden, slæber den en halv kilometer i besværligt terræn hele vejen op til vejen, hvor deres pick-up står klar. Op på ladet med den og så afsted til den lokale dyrlæge.

Formiddag er blevet til eftermiddag, før hunden kommer for dyrlægen. Den er et vildt dyr, så de tør ikke tage den med indenfor af hensyn til bakterier og sygdomme. Men dyrlægen kigger på den der bag på ladet. Roder lidt med den. Kigger den ind i munden. Og så skifter stemningen pludselig der i det stille efterårsvejr en fredag i Thy.

- Så siger han: 'Det er sgu ikke nogen hund den her - med de store tænder, den har', husker Henrik Kjær Bak - i bedste Rødhætte-stil.

Rygterne svirrer

I de foregående dage er der gået rygter om, at der er set et ulvelignende dyr i Nationalpark Thy. Intet er sikkert. Men... kan det være...?

Er det en ulv??!? Spørger skovløberen og vildtkonsulenten og får straks bedre øje på dyrets særlige aftegninger og den kraftige bygning.

I april blev en hunulv skudt på en mark i Vestjylland og blev efterfølgende obduceret. (Foto: © orben Christensen /Scanpix © Tycho Gregers)

Dyrlægen afviser resolut at tage stilling til det spørgsmål. For det er stort. Selvom det både er kort og præcist, er det et spørgsmål, hvis svarudfald kan få enorme konsekvenser.

Men allerede her står det klart for de tre ved pick-uppen med det døde dyr, at der ligger et potentielt stykke ny Danmarkshistorie lige foran dem.

Ulv ender i fryser

Men. Det er fredag eftermiddag. Og hvis det vitterligt er et nyt bidrag til Danmarkshistorien, så må Danmarkshistorien vente lidt. For først på mandag kommer den førende dyrlæge fra Center for Vildtsundhed til Vestjylland. I telefonen aftaler de, at hun skal komme forbi Thy.

Derefter ryger det store dyr med maddiker i næsen i plastikposer og ned i dyrlægens fryser. Skovløberen ikke har plads i sin egen.

Næste mandag går det store maskineri i gang. Hunden - dyret - måske-ulven er så interessant, at den samme dag kommer med københavnske dyrlæger til hovedstaden. Her står sagkundskaben klar med store øjne og ivrige fingre.

Sidst på ugen - en uge efter Henrik Kjær Baks gåtur i Hanstholm Vildtreservat - går dyret live på landsdækkende TV: Danmarks første ulv i nyere tid bliver obduceret for rullende kameraer.

- Da vi fik at vide, at det var en ulv - da den var blevet DNA-analyseret - da var det sådan rimeligt cool, siger Henrik Kjær Bak.

- Det er virkelig et storrovdyr, og som har noget betydning, og som gør noget. Så det var jo spændende, at der var kommet sådan én susende herop fra Tyskland af, siger han.

Folk fik øjne op for Nationalpark Thy

Siden gåturen i 2012 er der fundet levende ulve i Danmark. Flere gange. Endda også i Nationalpark Thy.

Men selvom Danmarks første ulv i nyere tid var en død én af slagsen, så har den haft en stor betydning for den nordvestjyske nationalpark, der netop har fejret tiårs jubilæum.

- Det betød i hvert fald, at der var en masse, der fik øje på det her område. Mange kom her, og ulven har gjort, at mange har fået en holdning til naturen i Danmark og er begyndt at interessere sig for naturen. Det er da i hvert fald super positivt, mener Henrik Kjær Bak.

Selvom hans kolleger og andre flere gange siden har spottet levende ulve i Nationalpark Thy, så er den oplevelse endnu ikke blevet Henrik Kjær Bak forundt. Og det ærgrer ham.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at se én i levende live også. Én, som lusker rundt hernede, siger han og skuer ud over Hanstholm Vildtreservat.

Chancen er der. En ulv strejfer for tiden rundt i Nordjylland, og den kommer også forbi Thy engang imellem.

Spørgsmålet er så bare, om den og Henrik Kjær Bak kommer til at krydse hinandens spor. Eller måske snarere - hvornår.