Hjælp til mårhunde-jægere: Nu må de bruge natsigte i kampen mod det invasive rovdyr

Fra i dag kan jægere søge om dispensation til at bruge det længe ønskede natsigte til at skyde mårhunde.

Mårhunden har længe været svær for de frivillige jægere at få ram på, fordi den kun er aktiv om natten. Det bliver nemmere nu. (Foto: Flemming Højer © Scanpix)

Mårhunden er kun aktiv om natten.

Derfor har det ikke været helt let for jægere at få ram på det lille pelsede rovdyr.

Indtil nu.

Fra i dag kan jægerne nemlig lovligt skrue et natsigte på deres riffel.

Det eneste, de skal gøre, er at søge om dispensation hos politiet og Miljøstyrelsen.

Det er de glade for hos foreningen 'Mårhunde Salling', der jager det invasive rovdyr i Skive Kommune.

- Det er fornuftigt, at man giver en øjeblikkelig dispensation, for det er lige nu, vi skal have fat i dem (mårhundene, red.), siger formand Torsten Pedersen.

Det er miljøminister Lea Wermelin (S), der har givet grønt lys til natsigtet.

Selvom ministeriet er på vej med en ny forvaltningsplan for mårhund, mink og vaskebjørn, er jægernes behov for natsigtet stort lige nu. Mårhundene formerer sig nemlig i foråret.

DR har tidligere været med jæger Klaus Knudsen på natlig mårhundejagt, hvor han viser, hvor svært det er at få ram på rovdyret uden natsigte på jagtriflen.

Invasivt rovdyr

Mårhunden er et stort problem i den danske natur, for den har ingen naturlige fjender og æder alt fra insekter, fugle og små pattedyr. Også fredede dyr.

Alle - lige fra jægere til naturentusiaster og myndigheder - er enige om, at mårhunden skal skydes og holdes nede.

- Når der er bred enighed om, at natsigte er en god ide, giver det ikke mening, at jægerne skal vente endnu længere. Derfor sætter vi gang i det her allerede nu, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Ind til nu har jægerne været nødt til at have en særlig natkikkert med sig. Men at jonglere med kikkert og riffel har givet mårhundene et forspring, og jægerne har på den måde haft svært ved at få ram på dem.

Dansk Jægerforbund har derfor længe presset på for at få lov til at bruge natsigte på jagtrifler. Jægere i vores nabolande bruger det allerede, men i Danmark har det hidtil været ulovligt - blandt andet på grund af frygten for terror.

Bestanden af mårhunden har dog været stærkt stigende de seneste år. I 1995 var der under 10 mårhunde i Danmark, mens det i 2016 blev vurderet, at bestanden var vokset til omkring 2.000-3.500.

Den nye forvaltningsplan ventes klar i slutningen af februar.

Sådan ser et natsigte ud. Det monteres direkte på riffelkikkerten. På den måde kan jægeren se sit bytte direkte igennem riffelkikkerten, selvom det er mørkt. (Foto: Anders Davidsen - DR Midt & Vest)