Hjemmetest for livmoderhalskræft skal få flere til at lade sig teste

En lyserød tamponlignende børste og en frankeret svarkuvert skal hjælpe til, at flere kvinder bliver screenet for livmoderhalskræft.

Hvidovre Hospital har også sendt hjemmetest ud til de kvinder, der har undladt at reagere på indkaldelsen til screening for livmoderhalskræft.

Kvinder kan tage sagen i egen hånd, hvis de vil undgå livmoderhalskræft.

De kommende måneder modtager 6000 kvinder et brev fra Region Midtjylland. Det gør opmærksom på, at de selv kan opsamle en prøve.

- Baggrunden for, at vi laver projektet er, at vi ved, at knap hver tredje kvinde i Region Midtjylland ikke deltager i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, siger projektleder Mette Nielsen fra Afdeling for Folkeundersøgelser i Region Midtjylland.

Kvinderne bryder sig ikke om at få foretaget en gynækologisk undersøgelse hos lægen, og de orker ikke at bruge tid på det, forklarer Mette Nielsen.

- Det er særligt problematisk, fordi halvdelen af alle nydiagnosticerede tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark findes hos kvinder, der ikke regelmæssigt har deltaget i screeninger, siger Mette Nielsen.

Nu kan kvinderne altså i stedet få tilsendt en lille, lyserød tamponlignende børste, så de selv kan tage en prøve. Prøven lægges i en frankeret svarkuvert, som sendes direkte til patologisk institut i Randers, som undersøger prøven.

Hvert år får 350 kvinder i Danmark konstateret livmoderhalskræft.