Højsæson for sammenstød: Her rammes flest hjorte

April og maj er højsæson for sammenstød mellem bilister og firbenede. Se, hvor i landet flest ender i sammenstød.

Langt de fleste påkørsler af hjorte i april-maj sker efter kl. 21, viser erfaringer fra Dyrenes Beskyttelse. Det skyldes, at hjorte som udgangspunkt er aktive omkring tusmørkeperioden. (Foto: Pia Stenbæk - DR Midt & Vest)

Vi skal passe på, når vi kører på vejene i den kommende tid.

I slutningen af april og hele maj er højsæson for ulykker, hvor de firbenede er involveret. Hjorte, særligt rådyr, får forvildet sig ud på kørebanen.

Det er der flere årsager til, for foråret er en heftig tid i rådyrenes verden. For det første bliver sidste års kid jaget fra moderen.

- Når mor skal have nye i år, så bliver børnene fra sidste år jaget hjemmefra. Og det giver altså lidt rumsteren i territorierne, forklarer Jens Henrik Jakobsen, vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Vestjylland.

Samtidig pibler det grønne frem overalt i naturen.

- Rådyr er lidt nogle feinschmeckere, der spiser urter og knopper fra buske og træer, så de er også rundt og søge efter føde. De skal ud og have noget sul på kroppen, fortæller Jens Henrik Jakobsen, vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Vestjylland.

Netop Midt- og Vestjylland er det område, hvor flest ender i sammenstød med hjorte. Det viser tal fra Dyrenes Vagtcentral 1812, som Dyrenes Beskyttelse driver.

Råbukkenes aggressionsniveau stiger også i marts-april, og de "hævder revir" fra april-maj.

- Det kan resultere i at andre bukke jages væk og tvinges tættere på trafikken, siger Michael Carlsen, chefkonsulent for faunadyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Undgå at køre på en hjort

Sæt farten ned, når du kører på landeveje.

Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr, så kør langsomt frem.

Én hjort kommer sjældent alene. Afvent, om der er flere hjorte i nærheden, inden du kører videre.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Hvis uheldet er ude, skal man først konstatere om dyret ér dødt.

- Man skal sørge for, at man ikke går i panik, så man undgår farlige situationer i trafikken. Når der ligger et dødt dyr, så er det med at få det af vejbanen, siger Jens Henrik Jakobsen.

Hvis dyret ikke er dødt, kan man ringe til Dyrenes Alarmcentreal på telefon 1812. På den måde kan der blive sendt en skytte ud, som kan finde og aflive dyret.

Men det er væsentligt, at man får afmærket den rigtige position, hvor man sidst har set dyret, forklarer Jens Henrik Jakobsen.

- Jeg har hørt mange historier om schweisshundeførere, der bliver kaldt ud og skal lede efter dyr, som de ikke kan finde. Derfor er det en rigtig god idé at have noget, man kan afmærke med, siger han.

Man kan sørge for at have et stykke stof eller lignende med i bilen - eller man kan bruge, hvad man lige har ved hånden.

- Der var engang en kvindelig bilist, der havde taget sin bh af og hængt den på en kilometerpæl ved vejen. Det var meget samvittighedsfuldt: Hun havde mærket det grundigt af, så schweisshundeføreren kunne finde, hvor han skulle lede efter dyret, fortæller Jens Henrik Jakobsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.