Højskole gav Laura troen på sig selv: Gratis ophold skal give flere samme oplevelse

En hjælpepakke på 20 millioner kroner skal få sårbare, udsatte og ældre godt gennem coronakrisen.

Et højskoleophold på Brande Højskole forvandlede 18-årige Laura Laursen fra skoletræt til lærelysten. Efter sommerferien starter hun på HF. (Foto: PRIVATFOTO)

Selvværd.

Selvtillid.

Og et fagligt løft.

Det var nogle af de ting, 18-årige Laura Laursen tog med sig efter et ophold på højskole.

- Lærerne troede på mig, og de fik mig til at tro på mig selv, siger hun.

Hun afsluttede nemlig et efterskoleophold med at få at vide, at hun ikke var egnet til en gymnasial uddannelse. Men efter et ophold på Brande Højskole har hun mod på mere, og efter ferien starter hun på HF i hjembyen Struer.

- Lærerne sørgede for at lave opgaver til mig, som jeg kunne finde ud af, men som også udfordrede mig, og de gav mig troen på, at jeg faktisk godt kan klare en gymnasial uddannelse, fortæller hun glad.

- Jeg har aldrig rigtig haft lyst til at lave lektier, men dernede fik jeg lyst til at lave mine ting.

Afgørende håndsrækning

Nu skal flere have samme oplevelse som Laura Laursen. Kulturministeriet har nemlig tildelt næsten 20 millioner kroner til forskellige kultur- og idrætsprojekter, hvor udsatte, sårbare og ældre får glæde af aktiviteterne.

Her har Brande Højskole fået 240.000 kroner fra hjælpepakken, så udsatte unge kan komme afsted uden at skulle tænke på økonomien og altså være med til at give de unge et skub til at komme videre i job og uddannelse.

Med puljen kan Brande Højskole tilbyde 25 unge under 25 år et gratis ophold på højskolen.

Det er nemlig ikke mange i højskolens målgruppe, der selv har råd til at betale for opholdet, fortæller viceforstander Mette Kristine Christensen.

- Vi ved, at det kan betyde en enorm forskel for et ungt menneske at komme på højskole.

Brande Højskole er – som de selv siger – for de unge, der har svært ved at finde rundt i livet. Altså unge, som ikke er økonomisk og socialt privilegerede og derfor er udelukket fra et højskoleophold.

Og det er langt fra alle, som får bevilget et ophold, som Laura Laursen var heldig at få.

- Derfor er det ret afgørende, at vi har fået en håndsrækning til at hjælpe, og at vi også kan sige til kommunerne, at vi har pladser, når de har et ungt menneske, der trænger til at starte på en frisk, siger viceforstanderen.

Boost af selvværd

Ole Margon Madsen er uddannelsesvejleder hos UU Nordvestjylland, og han er ikke i tvivl om, at et højskoleophold flytter de unge.

- De får et voldsomt løft i form af deres selvtillid, de er bedre til at stå på egne ben, og de har meget mere selvtillid, fortæller Ole Margon Madsen.

Som vejleder har han og højskolerne særligt én fornem opgave; nemlig at få flest mulig fra passiv til egen forsørgelse og hjælpe dem til at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Og det er det, en højskole kan – de kan give de unge et boost af selvværd og tro på egne evner, forklarer Ole Margon Madsen.

På højskolen oplevede Laura Laursen at møde andre unge, som stod i en lignende situation.

- De andre på min alder var begyndt på en uddannelse og vidste lige, hvad de ville. Men så kom jeg et sted hen, hvor der var andre som mig selv, og som ikke lige vidste, hvad de skulle. Så jeg følte ikke, jeg var så alene mere, fortæller Laura Laursen.

Facebook
Twitter