Hos landets første nationalpark siger de nej tak til en natur-nationalpark

En natur-nationalpark kan udvande Nationalpark Thys stærke brand, frygter borgmester.

Der er ialt 24.400 ha natur i Nationalpark Thy, der strækker sig fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd. (Foto: © Mette Johnsen, Må bruges i forbindelse med redaktionel omtale af Nationalpark Thy. Lav opløsning.)

Nationalpark Thy er blevet et stærkt brand for lokalsamfundet i Nordvestjylland.

Siden Danmarks første Nationalpark blev indviet i 2008, er naturen og området blevet en væsentlig del af markedsføringen og historiefortællingen for lokale virksomheder og turisterhvervet.

Så det virker måske oplagt at takke ja til mere, når nu muligheden byder sig for at få en natur-nationalpark i Thy.

Ifølge borgmesteren ser det endda ud til, at en betragtelig del af den 24.400 hektar store Nationalpark Thy vil kunne leve op til kriterierne for naturnationalparker.

Men nej tak, lyder det.

- Vi er totalt uforstående over for, hvorfor man skulle udvande et brand som Nationalpark Thy, forklarer borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S).

For eksempel producerer det lokale bryggeri øl med råvarer fra nationalparken, restauranter udtænker menuer med afsæt i nationalparken, og turister kan booke guidede vandreture og et væld af andre oplevelser i området.

Men hvis Thy også skal huse en naturnationalpark, kan det mudre nationalpark-brandet, frygter borgmesteren.

- For hvem kan lige skille det ad? Selv jeg har haft mine kvaler med at skille det ad lige i starten, siger Ulla Vestergaard.

  • Thy Nationalpark blev officielt indviet d.22. august 2008 af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Indvielsen foregik ved Nols Sø cirka midt i nationalparken, hvor statsministeren (th) og børnehavebørn lukkede duer ud for at markere åbningen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Thisted Bryghus producerer blandt andet specialøl med råvarer fra Nationalpark Thy som birkeblade, rønnebær og havtorn. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • I Nationalpark Thy kan besøgende sanke bær, kogler og lignende til eget forbrug på de offentlige skov- og naturarealer. (Foto: © Mette Johnsen 2018, Nationalpark Thy)
  • Ridestier slanger sig igennem Nationalpark Thy. (Foto: © Mette Johnsen 2018, Nationalpark Thy)
1 / 4

Hegn, honningbier og træproduktion står i vejen

Den 2. september havde kommunerne deadline for at svare på, om de vil anbefale en naturnationalpark på statens jorde i den enkelte kommune.

Læsø er også blevet udpeget som et oplagt sted til at huse en naturnationalpark. Men lige som Thisted Kommune takker Læsø Kommune også nej.

Store dele af arealet på Læsø er allerede omfattet af forskellige fredninger. Men kravene til de nye naturnationalparker spændte på flere måder ben for ønskerne på Læsø.

- Herovre er vi ikke interesseret i, at naturnationalparken skal være indhegnet. Der er hegn nok i forvejen, hvor vi benytter kvæg, får og heste til at pleje vores natur, siger borgmester i Læsø Kommune Karsten Nielsen (V).

- I og med at der heller ikke må foregå jagt i naturnationalparkerne, og der heller ikke må holdes husdyr – for eksempel bistader – så er det ikke acceptabelt for os.

Inde på det nordjyske fastland har en endnu en kommune takket nej til en natur-nationalpark.

Rebild Kommune er blandt andet hjemsted for den enorme Rold Skov, der er en af landets største. Men her er bekymringen, at en udpegning af en naturnationalpark ikke er den bedste måde både at tage hensyn til dyre- og plantelivet i skoven, de tusindvis af turister og borgere, der besøger området hvert år, og den lokale træproduktion.

- Byrådet i Rebild vil derfor ikke pege på Rold Skov som naturnationalpark, men deltager gerne i drøftelse af muligheder for at helhedsprojekt i Rold Skov og Lindenborg ådal, til glæde for både natur og kommunens borgere, lyder det i et brev fra Rebild-borgmester Leon Sebbelin (B) sendt til miljøministeren sidst i august.