Hospiceforening vil lave medicinske sengepladser om til hospicesenge

Store omvæltninger inden for sundhedsvæsenet betyder, at der bliver færre medicinske senge på sygehusene. Det øger behovet for hospicepladser, mener Hospice Forum Danmark.

Sidste år blev 1400 patienter henvist til hospice i Region Midtjylland. 970 blev indlagt mens omkring 430 blev afvist. (Foto: © GAIA SQUARCI, Scanpix)

Det er bedre for økonomien og de døende patienter, hvis der kommer flere hospicepladser. Sådan lyder det fra Hospice Forum Danmark.

Ændringer på sygehusområdet i disse år betyder færre medicinske senge, og det øger behovet for hospicepladser, mener Olav Nørgaard, landsformand i Hospice Forum Danmark.

- Der bliver nogle behov, som hospicepladser løfter klart bedre end medicinske senge, så jeg har intet imod, at man konverterer medicinske senge til hospicesenge.

- Vi har en betydelig bedre økonomi og bedre borgerservice i hospicesengen end i den medicinske seng, siger Olav Nørgaard, der også er valgt til regionsrådet i Region Midtjylland for Venstre.

Det er dog at sammenligne æbler med pærer, mener formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, socialdemokraten Anders Kühnau.

- På hospice er vi holdt op med at behandle, mens vi på de medicinske afdelinger bl.a. har udgifter til kræftmedicin. Så man kan ikke sammenligne, siger han.

Anders Kühnau anerkender, at der er et stort pres på de medicinske afdelinger, men at konvertere disse senge til hospice er en forkert vej at gå.

- Jeg synes, at Hospice Forum Danmark skal presse satspuljepartierne for flere pladser. Pengene skal ikke tages fra de medicinske sengepladser, siger Anders Kühnau.

Sidste år blev 1400 patienter henvist til hospice i Region Midtjylland. Omkring 430 terminale patienter blev afvist.

Hospitalsudvalget har netop besluttet at ansøge Sundheds- og Ældreministeriet om de såkaldte satspuljemidler til at oprette yderligere to pladser i Region Midtjylland. På landsplan vil ministeriet støtte oprettelsen af i alt 7 ekstra pladser.

Ifølge Hospice Forum Danmark er der i dag 252 hospicepladser i Danmark.