Hvad har du af ønsker til din sidste tid? Kursus gør det nemmere at tale om døden

500 vestjyske plejemedarbejdere har lært at åbne en samtale om døden. Nu skal andre kommuner motiveres til det samme.

Social- og sundhedshjælpere, assistenter og sygeplejersker i Ringkøbing-Skjern Kommune har været på efteruddannelse i at håndtere den svære samtale om døden. (Foto: Ievgen Chabanov)

Døden er ikke til at komme udenom. Men det gør den ikke nødvendigvis lettere at tale om.

Derfor har over 500 ansatte i plejesektoren i Ringkøbing-Skjern Kommune været på skolebænken for at lære, hvordan de bedst muligt tager hul på en samtale om døden.

Efteruddannelsen har givet social- og sundhedsassistent Sara Høj mere faglig viden om, hvordan hun kan hjælpe både den døende og de pårørende med at få sagt de ting, som er vigtige, når livet rinder ud. (Foto: Michael Lyck Poulsen - DR)

Social- og sundhedsassistent Sara Høj er en af dem.

- Jeg synes, at jeg er blevet bedre til at se de psykiske smerter. Før havde vi meget fokus på, om den døende havde decideret ondt i kroppen. Men det her er også, om de har ondt i sjælen, og hvordan vi hjælper dem med det, siger Sara Høj.

Det er blandt andre eksperter fra Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, der har trænet kommunens plejepersonale i at holde den bedst mulige, svære samtale med den døende og de pårørende.

Blandt andet har plejepersonalet øvet sig i at stille nogle særlige spørgsmål.

- Jeg synes, at jeg er blevet mere modig til at spørge ind til, om de faktisk er bange for at skulle herfra, siger Sara Høj.

På Hemmet Plejehjem har 80-årige Hanne Havegård mærket, at personalet har været på efteruddannelse i at tale med de pårørende.

Sidste år mistede hanne Havegård sin bedste ven gennem hele livet. Per var blevet stærkt dement og døde på plejehjemmet.

- Jeg sad om natten, indtil han døde. Han døde meget stille og fredfyldt, fortæller hun.

Hanne Havegård vågede ikke alene. Personalet hjalp og tog også en snak med hende om det svære forløb. Det er Hanne Havegård glad for i dag.

- Det forløb, som han havde her, kunne ikke gøres bedre. Der var meget støtte fra personalet, siger hun.

For Hanne Havegård blev tabet af sin bedste ven lidt lettere at bære på grund af personalet:

I forvejen er plejepersonalet uddannet til at give medicinsk lindring til den døende.

Men i takt med, at der bliver stadig flere ældre, har flere af dem også et ønske om at dø i eget hjem. Det stiller ekstra store menneskelige krav til plejepersonalet.

- Det er rigtig vigtigt, at medarbejderen føler sig godt klædt på, når de er ude i et hjem, hvor en borgers liv rinder mod enden. For ord og nærvær kan også give lindring, siger Dorthe Gammelgaard Jensen fra Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune, der har været med til at lede projektet.

- Det er det med at få øjenkontakt med de mennesker, der er i rummet. Starte med åbne spørgsmål: Hvordan har du det? Det kan løsne op for rigtig mange ting, siger Dorthe Gammelgaard Jensen.

Erfaringer deles med andre kommuner

Det er tre år siden, at Ringkøbing-Skjern Kommune gik i gang med at efteruddanne plejepersonalet. Erfaringerne er så gode, at kommunen nu håber at kunne inspirere andre kommuner til at gøre noget lignende.

Kommunen har netop været vært for en temadag om emnet, hvor blandt andre Herdis Hansen, leder af Anker Fjord Hospice, fortalte om projektet.

- Jeg er glad og stolt helt ind i hjertekulen over det positive resultat, det har givet. Jeg håber, at vi kan motivere andre, siger hun.

Det samme gør Dorthe Gammelgaard fra Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Dorthe Gammelgård Jensen, leder for Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune, mener, at det vil være relevant for andre kommuner at efteruddanne plejepersonalet i samtaler om døden. (Foto: Michael Lyck Poulsen - DR)

- Emnet er relevant for alle. Der er ikke nogen steder, hvor det ikke er aktuelt. For uanset om vi er pårørende eller medarbejdere, kommer vi alle til på et tidspunkt i vores liv at møde døden, siger hun.

For sosu-assistent Sara Høj har efteruddannelsen i høj grad også givet hende en større arbejdsglæde.

- Det har givet mig en kæmpe tilfredshed. Man er meget mere faglig omkring det, og man giver også beboerne en værdig død til allersidst, fordi man har så megen viden.

Efteruddannelsen af de 500 plejeansatte i Ringkøbing-Skjern Kommune har kostet halvanden million kroner.