Hvem ringer man til, hvis lægen er gået konkurs? Lægeløse patienter presser nabo-klinikker

Lægemangel gør det til en svær opgave at finde en løsning for patienterne fra tre konkursramte lægeklinikker.

Dit Lægehus i Skjern er sammen med to klinikker i Ølgod og Blåvand gået konkurs. Tilsammen var der tilknyttet knap 11.000 patienter, der nu står uden læge. (Foto: © Anders Davidsen - DR Midt & Vest)

7.600 borgere i Skjern står lige nu uden læge, efter byens eneste lægeklinik gik konkurs i denne uge.

Arbejdspresset stiger dag for dag hos de omkringliggende praktiserende læger, der skal forsøge at hjælpe de lægeløse borgere.

Hos Helsecenter Midt i Borris, lidt uden for Skjern, bliver situationen mere og mere uholdbar, oplever praktiserende læge, Martin Aagaard Poulsen.

- Der skal findes en løsning senest i næste uge. Ellers begynder det at brænde alle mulige andre steder også.

Helsecenter Midt i Borris mangler i forvejen lægebemanding, så det er kun absolut brandslukning, som centret kan hjælpe med.

- Hvis man er en akut syg eller har en sygdom, der skal vurderes på dagen, så er vi nødt til at gøre det. Det er jo vores læge-ed, der gør, at vi selvfølgelig skal hjælpe de folk, siger Martin Aagaard Poulsen.

Derudover forsøger de at hjælpe med medicinbestilling.

Hos Lægehuset i Tarm har de også rygende travlt.

- Nogle af dem kan vi klare i telefonen. Andre får at vide, at de må vente, til der kommer en afklaring i Skjern, og nogle enkelte ser vi, fordi det ikke kan vente, fortæller Irene Høgsbro, der er medejer af lægehuset.

En hurtig løsning er svær

Opgaven er svær på den korte bane på grund af generel mangel på praktiserende læger, vurderer Irene Høgsbro.

- Der er nok ikke ret mange, der er interesseret i at købe en praksis. Men hvis man bare kunne få nogle til at arbejde der som vikarer under mere løstansatte forhold, vil det være nemmere, siger hun.

Koncerndirektør i Region Midt, Anders Kjærulff ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder i dag, men skriver i en mail:

"Region Midtjylland arbejder på løsninger og håber at kunne melde noget ud i begyndelsen af næste uge."

PLO: Flere ydernumre hos én læge rammer patienterne

Lægen bag de tre konkursramte lægeklinikker rådede over flere 'ydernumre', som er lægens kontrakt med det offentlige, der giver ham retten til at drive lægeklinik. Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er det sjældent, at én læge ejer mere end en enkelt klinik.

Hvis en klinik er gået konkurs - og dermed lukker eller skal sælges - skal kurator sørge for, at de tilmeldte patienter bliver passet på anden måde. Det kan enten være ved den konkursramte læge selv, en vikar eller en stedfortræder for den konkursramte læge.

- I de tilfælde, hvor en konkursramt læge ejer op til seks ydernumre, er opgaven for en kurator ulig meget sværere, og det går desværre ud over patienterne, siger formand for PLO Jørgen Skadborg.

- Den konkursramte læge kan af gode grunde ikke selv indsættes og passe seks ydernumre og så mange patienter. PLO var imod den lovændring, der i 2013 gjorde det muligt at samle så mange ydernumre på én hånd, og det er vi fortsat, siger han.

Her er de konkursramte klinikker:

Konkursramt lægeklinik er en sjældenhed

Lægen forklarer selv på klinikkens facebookside, at et "vedvarende underskud" fra en tidligere klinik i Holstebro er årsagen til konkursen sammen med "gæld fra corona-tiden".

Indtægterne hos en praktiserende læge er typisk sikret, så det sker så godt som aldrig, at en lægeklinik går konkurs, fastslår professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kim Rose Olsen. Han har selv hørt om et enkelt tilfælde tilbage i 2019.

Også ifølge PLO er det "meget usædvanligt".

PLO’s formand Jørgen Skadborg er i øvrigt ikke bekendt med, at der skulle være læger, som stiftede så store gældsposter under covid-19, at de er i økonomiske vanskeligheder.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at nogle har optaget lån som følge af et fald i omsætningen i den periode, siger Jørgen Skadborg.