Hybenrose breder sig hastigt langs Vestkysten

Fotografier fra en såkaldt drone viser, at hybenrose i høj grad truer klitternes naturlige planter.

Hybenrosen - også kaldet rynket rose - pynter i landskabet. Men den er en invasiv art, der truer kystens naturlige planter. Derfor skal den nu begrænses. (Foto: © Finn Hansen)

Hybenrose, også kendt som rynket rose, breder sig hastigt langs Vestkysten.

Det viser fotografier fra en såkaldt drone, et lille modelfly, som Naturstyrelsen havde på vingerne i oktober sidste år.

På et 12.000 hektar stort område mellem Hanstholm i nord og Blåvand i syd tog dronen nærbilleder af hybenrose. Kortlægningen viser, at hybenrose vokser på mellem 100 og 120 hektar af det undersøgte område. Nogle steder endda meget tæt som f.eks. på Agger Tange.

Hybenrose truer klitternes naturlige planter

Naturstyrelsen skal nu bruge dronebillederne til at bekæmpe rosen, som truer klitternes andre planter.

- Vi skal have bekæmpet rynket rose og nogle steder skal den helt fjernes. Derfor er vi nødt til at vide præcist, hvor den findes i landskabet, fortæller forstfuldmægtig Uffe Strandby fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Naturstyrelsen har tidligere brugt luftfotografier til at kortlægge udbredelsen af hybernrose. Men en drone kan flyve helt ned i 100 meters højde og kan derfor give et mere præcist og detaljeret billede.

- Det giver os også et fingerpeg om økonomien bag indsatsen og hvilke metoder, vi kan bruge til at bekæmpe den, siger Uffe Strandby.

Forsøg i Thy bestemmer metode til bekæmpelse

Naturstyrelsen har allerede lavet forsøg i Thy, hvor man har prøvet at grave roserne op eller sprøjte dem væk. Geder og får er også sat ind i bekæmpelsen af busken.

Københavns Universitet er ved at analysere resultaterne fra Thy  - og det er anbefalinger herfra, som vil blive brugt, når bekæmpelsen af hybenrose i de vestjyske klitter går i gang - sandsynligvis senere i år.

En prydplante med stor vækst

Hybenrose (eller rynket rose) blev indført til Danmark i slutningen af 1800-tallet som en prydplante, men ingen havde troet at den ville brede sig så hurtigt, som den gør.

En hybenrose kan sprede sig op imod en meter om året ved hjælp af utallige rodskud.

- Det er ret voldsomt. Det betyder, at den overvokser og overskygger nogle naturlige hjemmehørende arter, som vi er forpligtede til at beskytte, siger Uffe Strandby fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Bekæmpelsen af hybenrose bliver støttet af EU.