I 43 år har de set toget suse forbi, men fra i dag standser det: 'Det har vi dæleme set frem til'

Nu tager turen fra landsbyen Sparkær til nærmeste by 8 minutter i stedet for 35.

Beboerne i landsbyen Sparkær har selv samlet 157.000 kroner til det nye trinbræt. Det har i alt kostet 12 millioner kroner. (Foto: © PRIVATFOTO)

Klokken 7.13 her til morgen standsede det første tog i Sparkær siden 1979.

Landsbyen mellem Viborg og Skive har i snart fire år kæmpet for igen at få et trinbræt, så de lokale kan komme med toget.

Det er nu endelig lykkedes, og trinbrættet bliver indviet i dag.

- Åh, det har vi dæleme set frem til i lang tid, siger Kristian Olesen, der er talsmand for Toggruppen i Sparkær.

Det har meget stor betydning for udviklingen i landområder forhold til tilflytning og i forhold til at være attraktiv for borgere, vurderer Landsdistrikternes Fællesråd.

- Vi kan se, at det påvirker tilflytning, når der er en god kollektiv transportmulighed. I det her tilfælde er det endda et tog, som ikke bare kører ind mod nærmeste centerby, men også videre ud. Det påvirker i positiv retning folks lyst til at bosætte sig, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Det er 43 år siden, toget senest gjorde holdt i Sparkær. Siden har toget og udviklingen blot passeret gennem landsbyen i høj fart flere gange dagligt.

- Alle vores unge mennesker vil meget nemmere kunne komme frem og tilbage til uddannelsessteder inde i Viborg, siger Kristian Olesen.

  • Kristian Olesen har sammen med en række andre fra Sparkær arbejdet i næsten fire år for at få trinbrættet til landsbyen. (Foto: © PRIVATFOTO)
  • Tamburkorps, pølser og fadøl er en del af festlighederne, når beboerne Sparkær i dag indvier landsbyens nye trlnbræt. (Foto: © PRIVATFOTO)
1 / 2

Landsbyens 600 indbyggere kan nu komme med toget til Viborg på bare otte minutter. I går tog turen 35 minutter med bus. Så bil nummer to behøves måske ikke mere.

- Jeg tror på, at folk ser en mulighed, som vil gøre, at vi får en udvikling i byen.

For fremover afgår toget fra trinbrættet i Sparkær mindst én gang i timen.

Tilbage i 2017 betød et bredt forlig på Christiansborg, at operatøren på ruten forpligtede sig til at betjene fem nye stationer, blandt andet Sparkær - hvis stationerne stod klar.

Der var bare ikke afsat penge til nye stationer i forliget. Det betød, at Viborg Kommune måtte finde 12 millioner kroner, så Sparkær igen kunne blive en by med togstop. Det var Transportministeriet, som til slut gav den endelige godkendelse til trinbrættet i Sparkær.

Borgerne i Sparkær har selv indsamlet 157.000 kroner til trinbrættet.