I dag gasser Fødevarestyrelsen 20.000 ænder ihjel efter fund af fugleinfluenza

Et kontrolbesøg har konstateret fugleinfluenza hos en andefarm i Vestjylland. Nu bliver samtlige ænder aflivet.

Mænd i hvide dragter og orange biler fra Beredskabsstyrelsen fylder omkring en vestjysk andefarm mellem Holstebro og Vinderup.

Her er værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen med til at indfange ænderne, mens Fødevarestyrelsens dyrlæger står for selve aflivningen af cirka 20.000 ænder.

Det sker efter et kontrolbesøg har afsløret en mild fugleinfluenza i besætningen.

Aflivningen sker ved at gasse ænderne med kuldioxid.

- Det er en hurtigere metode end at aflive dem enkeltvis med sprøjte. Og vi har fundet ud af, at det virker godt, så derfor har vi valgt at gasse dem alle, fortæller Flemming Marker, der er veterinærchef hos Fødevarestyrelsen.

Der er langt mellem så store aflivningsopgaver som den i dag. Derfor er det en krævende opgave.

- Vi håber, vi kan være færdige i dag, men det er slet ikke sikkert. Det kan meget vel være, at vi skal fortsætte i morgen. Men der er mange ting, som skal gå op mandskabsmæssigt, siger Flemming Marker.

Selv om der er tale om en såkaldt lavpatogen fugleinfluenza - en mild form for fugleinfluenza - har Fødevarestyrelsen besluttet at hele besætningen skal slås ned for at udgå, at virussen udvikler sig.

- Denne influenza-virus kan mutere. Det vil sige, at den pludselig kan ændre sig genetisk, og så bliver den højpatogen, og så fanden løs, for så dør der fugle i store mængder, siger Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen.

Mågernes får skylden

Det er andefarmer Martin Daasbjerg, som i dag kan se sine ænder blive aflivet.

- Det er frygteligt. Men når vi er færdige med i dag, er der lys for enden at tunnelen, og så kommer vi videre, siger Martin Daasbjerg.

Han er ikke i tvivl om, at det er måger, som har bragt smitten til hans farm. Og selv om han i en vis udstrækning må regulere mågerne og bruger advarselsskud, fugleskræmsler og teknologi, der udsender skræmmelyde i kampen for at holde mågerne væk, er det ifølge Martin Daasbjerg ikke nok.

Derfor ønsker han blandt andet at få tilladelse til at affyre fyrværkeri eller flyve med droner over farmen for at skræmme mågerne væk.

- Det er bare indviklet at få lov til. Problemet er, at der sidder rigtig mange styrelser og embedsfolk omkring bordene og blokerer, siger Martin Daasbjerg.