I Skjern er ansøgninger til erhvervsuddannelser fordoblet: 'En lærlingeplads er ikke en stopklods'

Et tæt samarbejde med virksomhederne er nøglen til flere ansøgninger, mener skole.

Daniel Sloth Hansen er i gang med at forberede sig til sin svendeprøve som smed. (Foto: Thomas Bach Poulsen)

Flere års opmærksomhed på, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, har ikke haft en stor effekt på landsplan.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser nemlig, at fremgangen i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter grundskolen, ikke er særlig stor.

Anderledes står det dog til på Skjern Tekniske Skole, hvor antallet af ansøgninger er fordoblet på tre år.

For Daniel Sloth Hansen, der startede på smedeuddannelsen sidste sommer, har det øgede fokus på, at der mangler erhvervsuddannede, haft betydning for hans valg.

- Det var meget nemt at få en læreplads, siger han og uddyber:

- Jeg var selv i brobygning her, og det hjalp mig med at træffe det rigtige valg.

En af de vigtigste årsager til, at flere unge søger ind på skolen, er, at skolen og kommunen har et tæt samarbejde med de lokale virksomheder.

Og det har blandt andet betydet, at folkeskoleelever i Ringkøbing-Skjern Kommune har besøgt erhvervsvirksomheder for at se, hvordan de arbejder, fortæller Hans Uhd, der er chefkonsulent på Skjern Tekniske Skole.

- Vi har i de sidste tre år arbejdet med grundskolerne, så eleverne er ude at arbejde med virksomhederne. De unge får set, hvor mange spændende jobs og forskellige karrieremuligheder, der er, siger han og uddyber:

- At tage en lærlingeplads er ikke en stopklods.

Politisk fokus har sat et spor

I år har 20,1 procent valgt en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Det svarer til 0,7 procentpoint eller helt præcis 414 unge mere end sidste år.

Og det er et udtryk for, at det øgede politiske fokus dog har sat et spor, mener Hans Uhd.

- Når politikerne og medierne taler om det, bliver de unge interesserede, og flere forældre får øjnene op for, at en erhvervsuddannelse giver muligheder i fremtiden, siger han.

Regeringen har sat et mål om, at 25 procent af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse i 2020.

Og selvom Skjern Tekniske Skole allerede er over målet, og at de glæder sig over, at de har fået 159 ansøgninger i år, kan det altid blive bedre.

- Vi er aldrig tilfredse, for vi kan se, der er en endnu større efterspørgsel. Vi har afdelinger, hvor der ikke er særlig mange elever. Vi kan stadig vokse, siger Hans Uhd.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter