I ti år har verdensstjerner fyldt Boxen i Herning: Det er den største succes i Danmark

Boxen er et brandingmæssigt guldæg for Herning, lyder det fra ekspert.

I 2010 var Lady Gaga en af verdens absout største stjerner på musikscenen, og det var hende, som åbnede Boxen. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Det er ti år siden, at Lady Gaga tog Boxens mødom på den jyske hede.

Siden da har nogle af verdens største stjerner lige fra musikere som Bruce Springsteen, Prince og Rihanna til ishockey- og svømmestjerner optrådt i multiarenaen.

Og den firkantede arena har været skelsættende for Herning, som indtil da mest var kendt for tekstilproduktion.

Men investeringen på 329 millioner kroner for at bygge Danmarks første multiarena var alle pengene værd, lyder det fra ekspert i oplevelsesøkonomi.

- I mine øjne er der ingen tvivl om, at det har været den største succes inden for oplevelsesøkonomi i Danmark de seneste ti år, siger Lise Lyck, der er ekspert i oplevelsesøkonomi og lektor på Copenhagen Business School.

Det er ikke kun musikere, som har indtaget scenen. Også verdens bedste ishockeyspillere, håndboldspillere og svømmestjerner har gæstet den jyske by. Og det har i den grad været med til at sætte Herning på landkortet. Faktisk kalder Lise Lyck arenaen for et 'brandingmæssigt guldæg'.

- Herning er blevet kendt som et brand. Både nationalt, men også internationalt. Herning er en fin by, men den ville på ingen måde være i stand til at trække en million mennesker udefra, medmindre der var kommet noget exceptionelt som Boxen på banen, siger Lise Lyck.

Fantastiske oplevelser

Eva Graversen er en af de mere end 2,6 millioner besøgende, som har været i Boxen. Blandt andet til VM i herrehåndbold i 2019, som hun betegner som den største oplevelse.

- Jeg er sportsidiot, så den kulisse, det var fantastisk, siger Eva Graversen fra Holstebro.

For Klaus Kærgaard er det sportsgalla, som han har overværet flere gange, der er det bedste minde fra Boxen. Han sætter pris på, at man ikke nødvendigvis skal krydse landet til København for at få store kulturelle oplevelser.

- Det er vigtigt, at vi har faciliteter, som kan tilbyde sådanne arrangementer. Det gør, at der er liv og opmærksomhed omkring vores område. Jeg synes, det er vigtigt, at man får udnyttet alle frimærker til at få skabt noget opmærksomhed, og der kan Boxen noget, siger Klaus Kærgaard.

Rene Thomsen har været i Boxen flere gange. Men her har det været koncerterne, som har trukket.

- Og vi kommer dertil igen, fordi der er glimrende lyd, og det fungerer med parkering. Sidste gang, vi besøgte Boxen, var en Volbeatkoncert, og det var bare Volbeat, når det er bedst. Med fremragende lyd og sammen med gode venner, siger han.

Konkurrent på banen

Multiarenaen i Herning har lagt gulv til så forskellige begivenheder som et svømmebassin, så der kunne blive afholdt EM i svømning, en ridebane til dressur, et ishockeystadion og scener til musikstjerner.

Boxen er Danmarks første multiarena, men i 2017 var det slut for Herning at være alene på det marked. Til en pris på 1,4 milliarder kroner blev Royal Arena i København med plads til 17.000 gæster indviet med en Metallica-koncert.

Men selv om der er kommet en konkurrent, så ser administrerende direktør Georg Sørensen det ikke som et problem. Tværtimod var eksempelvis VM i ishockey og VM i herrehåndbold næppe blevet afholdt i Danmark, hvis der ikke havde været de to arenaer.

- I dag er der så stor konkurrence i hele verden, at vi i Danmark skal stå endnu tættere sammen. Når man står med to multiarenaer på det her niveau, står vi stærkt i forhold til konkurrencen med alle andre lande, siger han.

Når det gælder konkurrencen om de største musikere, var det i 2017 frygtet, at det ville gå ud over mulighederne for at trække de allerstørste stjerner til Herning.

- Der er mange, der spørger, om alle de store navne ryger det ene sted hen. Men det er markedet, der bestemmer, og fansene i Vestdanmark har fuldstændig den samme store interesse for at få oplevelser som fansene i Østdanmark, siger Georg Sørensen, som også mener, at markedet for koncerter har ændret sig.

- Der er to arenaer, men der er også kommet en større efterspørgsel fra fansene. Da vi byggede Jyske Bank Boxen, var der en undersøgelse, der sagde, at der var plads til 1,6 multiarenaer i Danmark. Det ligger på to nu, siger direktøren.

Der har siden Boxens åbning i 2010 været mere end 2,6 millioner gæster. (Foto: Lars Bøgedal Mortensen)

Ifølge lektor ved CBS Lise Lyck er Boxen et enestående eksempel, hvor der har været opbakning til at skabe kapital fra politisk side og fra erhvervslivet.

- Det har vist, hvor meget der kan lade sig gøre, hvis man virkelig har indsigt, mod, kapital og tanker om, hvordan det skal drives, siger Lise Lyck.