Ib skulle holde jul helt alene: Nu spreder han i stedet juleglæde hos børnefamilier

I stedet for at sidde alene hjemme juleaften, giver Ib Olesen 13 børnefamilier en overraskelse i en god sags tjeneste.

Ib Olesen fra Glyngøre bruger sin juleaften på at være julemand for andre. Han skal rundt til 13 forskellige familier. (Foto: Mette Skov-Jensen- DR)

Hej Julemand!

En lille purk stormer frem mod manden med det store skæg og den røde dragt.

- Skal jeg ikke have en krammer i dag, spørger julemanden - og svaret falder prompte. Ikke i ord men i en varm omfavnelse.

- Det er sådanne reaktioner, der er lønnen i sig selv, siger julemanden - alias 59-årige Ib Olesen fra Glyngøre.

Der er udsigt til, at Ib Olesen får mange flere positive tilkendegivelser, når han den 24. december bruger sin juleaften på at være julemand hos 13 familier i Skive. En tjans, som han tager 200 kroner for pr. besøg. Penge, som går direkte til Julemærkefonden.

- Jeg har selv som dreng været på julemærkehjem i Hobro, så det er pay-back-time, siger Ib Olesen.

Julemand Ib Olesen har en fortid som pædagog, så han er god til at komme i kontakt - og øjenhøjde - med de mindste. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

Idéen til at optræde som julemand i en god sags tjeneste er opstået efter Ib sidste år blev skilt. Han skal i år holde jul helt alene. Noget som hans yngste søn på 23 år har lidt dårlig samvittighed over.

- Han synes, at det er lidt synd for mig og sagde, at jeg skulle gøre noget ved det. Allerede sidste år legede jeg med tanken om at optræde som julemand, men det blev aldrig til noget. I år gør jeg noget ved det, siger Ib Olesen.

Han har nu investeret i et julemandskostume: Rød nissehue, stort hvidt skæg, rød julemandsdragt, grå bukser og sorte træsko. Samt en sæk til gaverne.

Opslag på Facebook gav over 200 reaktioner

Han lavede et opslag på Facebook, hvor han tilbød at komme forbi børnefamilier juleaften. Ib havde regnet med tre til fire henvendelser, men fik over 200 reaktioner, hvoraf 25 var fra familier, der ønsker at få besøg.

- Jeg er desværre nødt til at sige nej til flere. Jeg kan nå rundt til 13 familier, hvor den første får besøg klokken 14 og den sidste klokken 21.30, siger Ib Olesen, der har efterlyst en assistent, så flere familier kan få besøg af julemanden. Men det er ikke lykkedes at finde en frivillig.

Se julemanden sprede julestemning her:

Nogle af de familier, som Ib Olesen ikke når forbi, har alligevel sendt penge til Julemærkefonden. Han har også optrådt som julemand i et par lokale børnehaver, så han regner med at kunne aflevere ca. 3000 kroner.

- Der er ikke så mange, der køber julemærker mere, så hjemmene trænger til penge. Jeg er selv julemærkeven og er glad for at kunne hjælpe, siger julemanden fra Glyngøre.

Ib Olesen er lastbilchauffør men har en fortid som pædagog. Det falder ham derfor naturligt at glide ind i rollen som julemand.

- Jeg sætter mig ned og snakker med børnene og ikke ned til dem. Mange giver en krammer eller en high-five. De er virkelig overbeviste om, at julemanden findes, når far eller onkel Viggo sidder ved siden af i sofaen.

Det koster 200 kroner at få besøg af julemanden fra Glyngøre. Pengene går ubeskåret til Julemærkefonden, da Ib Olesen selv har været barn på et julemærkehjem. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

Hvad synes Ib Olesens yngste søn samt hans storebror så om farmands nye rolle som julemand?

- De synes det er en rigtig god idé. Det samme gør venner og kollegaer, siger julemanden fra Glyngøre.

Facebook
Twitter