Ildelugtende specialitet er revet væk som hadegave i Thy

Den svenske delikatesse surstrømming deler vandene: For nogle er den en lækkerbisken - for andre er den decideret ulækker.

Det var egentlig bare en sjov idé, da indehaveren af Fiskehuset i Thisted besluttede sig for at bestille 115 dåser hjem af den svenske spise: surstrømming.

- Det lugter lidt af prut, siger indehaver Michael Lyhne Mathiesen med et grin.

Men det ildelugtende produkt er blevet overraskende populært.

På under to uger har han solgt 100 dåser, primært som hadegaver eller gaver til pakkespil.

- Jeg ved ikke, hvor mange der køber det, for rent faktisk at spise det. Det skal man nok være svensker for at gøre, siger han.

  • Surstrømming er en mager sild, som er konserveret ved fermentering. Der er risiko for, at dåsen eksploderer, når man åbner den, og derfor anbefaler man først at punktere den under vand. Den har en meget kraftig lugt af rådne æg, og derfor spises surstrømming udendørs. (Foto: © Thomas Bach - DR Midt & Vest)
  • I Sverige spiser man surstrømming på knækbrød og med rå løg og kartofler til. (Foto: © Thomas Bach - DR Midt & Vest)
  • Ifølge Michael Lyhne Mathiesen (t.v.) indehaver af Fiskehuset i Thisted lugter surstrømming 'lidt af prut'. Aage (t.h.) arbejder i fiskehuset og har været i branchen i 40 år og har aldrig tidligere prøvet den svenske ret. (Foto: © Thomas Bach - DR Midt & Vest)
1 / 3

Enkelte andre fiskehandlere i Danmark har også surstrømming. Blandt andre hos P. Clausens fiskehandel i Aarhus, hvor de med jævne mellemrum de seneste 25 år har haft delikatessen som en del af sortimentet op til jul.

I år har indehaver Martin Clausen købt 40 dåser hjem.

- Især de senere år er interessen for det steget, fordi folk ser videoer om det på nettet, siger han.

Han oplever, at surstrømming-kunderne især er unge, som skal bruge det til en gimmick eller som en udfordring til en julefrokost.