Indbrudstyve går efter genbrugsbutikker: 'Jeg håber, de har dårlig samvittighed'

Landets genbrugsbutikker er blevet et mål for tyveknægte, bekræfter politiet.

I oktober var der indbrud i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Frederiks ved Viborg, fortæller Carsten Thomhav: 'Vi går herude som frivillige og arbejder for at kradse nogle penge ind til mennesker, som har brug for det - så jeg tænker på, hvem der er så snævertsynede at de stjæler her - det fatter jeg simpelthen ikke,' siger han. (Foto: Simon Bojsen - DR)

Da Carsten Thomhav en dag i oktober mødte ind som frivillig i en genbrugsbutik, blev han mødt af et voldsomt syn.

Butikken, der ligger i Frederiks ved Viborg, havde haft besøg af indbrudstyve.

- Det første, vi så, var en smadret dør, og indenfor lå en stor kampesten, som de havde brugt til at smadre ruden, fortæller Carsten Thomhav.

Tyvenes endelige mål var et pengeskab, som de fandt frem til efter at have brækket adskillige døre op.

- Jeg er normalt ikke nem at slå ud, men jeg må indrømme, at jeg var lidt konfus, da jeg kom herud. Det lignede jo simpelthen, jeg ved ikke hvad, siger Carsten Thomhav.

Indbrud i genbrugsbutikker er et stigende problem. Alene Kirkens Korshær har i år haft 49 indbrud i deres butikker over hele landet.

- Vi oplever, at det er en stigende tendens, siger Dorthe Egede Hansen, der styrer arbejdet med butikkerne.

Se Carsten Thomhav vise, hvordan indbrudstyvene kom ind.

Også hos politiet er man opmærksom på tendensen.

- Det er så små beløb, tyvene får ud af det, at man næsten skulle tro, der var tale om drengestreger. Det tror jeg desværre ikke - dels fordi det sker sent om natten, og noget tyder også på, at de tager et område ad gangen, siger Ole Henriksen, der er politiinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi.

Hos Kirkens Korshær har butikkerne typisk mellem 300 og 500 kroner i byttepenge til at ligge.

I butikken i Frederiks ved Viborg var der dog hele 6.000 kroner i det pengeskab, som tyvene brød op i oktober.

- Jeg havde ikke fået tømt det, fordi jeg var på ferie, siger Carsten Thomhav.

Tyvene måtte gøre en stor indsats for at bryde det sikkerhedsgodkendte pengeskab op. Der var brugt en vinkelsliber til at skære gennem både stålplader og beton, fortæller Carsten Thomhav.

- Jeg synes simpelthen, det er lavt. De penge, de stjæler, går jo fra nogle mennesker, der ikke har til dagen og vejen. Det bliver færre mennesker, vi kan hjælpe, og det håber jeg inderligt, at de har dårlig samvittighed over - men det har den slags jo næppe.

Indbruddet gav desuden Carsten Thomhav og de andre frivillige i genbrugsbutikken en del ekstra arbejde med oprydning, bestilling af nye pengeskabe og snak frem og tilbage med forsikringen.

Det tog et par uger for Carsten Thomhav og de andre frivillige i genbrugsbutikken at få det hele til at ligne sig selv. (Foto: Simon Bojsen - DR)

Siden indbruddet har butikken fået en tyverialarm installeret, og de frivillige lader kun et minimum af kontanter være i butikken.

Dét er netop den bedste forebyggelse, siger politiinspektør Ole Henriksen.

- Det bedste er helt at undgå, at der er penge, eller noget der er værd at stjæle. Så står det til sidst klart for tyvene, at en genbrugsbutik ikke har penge liggende. Vi kan se andre steder, at de forretninger, der ikke har penge liggende, heller ikke bliver gennemsøgt.