Indsats mod minksygdom giver pote

En omfattende og dyr indsats mod minksygdommen plasmacytose ser ud til at virke, da færre farme er smittet.

286 minkfarme blev sidste efterår ramt af sygdommen plasmacytose. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Den danske minkbranche har indtil nu brugt 200-250 millioner kroner på at bekæmpe minksygdommen plasmacytose og noget tyder på, at indsatsen har givet pote.

De seneste testresultater har foreløbig kun afsløret plasmacytose på 19 farme. Sidste efterår var hele 286 farme inficeret.

- I betragtning af den vinter vi har været igennem, er vi meget glade og positivt overraskede over den status, vi ser nu, siger kommunikationschef i Kopenhagen Fur, Sander Jacobsen.

Mink med plasmacytose får generelt dårlig trivsel, hævede ansigter, nyresvigt og lungesygdomme.

En omfattende indsats blev sat i værk med blandt andet kontroller, desinficering og udskiftning af besætninger. En dyr men nødvendig indsats, da plasmacytosen skader både dyrene og avlernes økonomi.

- Indsatsen har været hver en øre værd, mener Sander Jacobsen.

Ifølge Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur spredte plasmacytosen sig via foder. Hvordan smitten er kommet ind på fodercentralen i Holstebro og to andre fodercentraler, ved man dog stadig ikke.

Sidste år blev der solgt minkskind for 11 milliarder kroner på Kopenhagen Fur. Plasmacytosen har ifølge Danish Fur ikke påvirket omsætningen i nævneværdig grad.

Til september bliver farmene igen testet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.