Industrifiskere kan tjene 200 millioner ekstra

Der er lovende udsigter for årets fiskeri efter industrifisken tobis. Det kan betyde ekstra 200 millioner kroner ned i lommerne på fiskerhabitterne.

Den lille fisk tobis, eller sandgrævlingen, som den også kaldes, er klar til at blive fanget. (Foto: © Palle Brogaard/Danmarks Fiskeriundersøgelse, Palle Brogaard/Danmarks Fiskeriundersøgelse)

Fisk for ekstra 200 millioner kroner.

Det har industrifiskerne på Vestkysten udsigt til i år.

Biologerne i det internationale havundersøgelsesråd anbefaler nemlig en markant større kvote af den vigtige industrifisk tobis.

Fiskerne må fange 150.000 ton ekstra tobis

Konkret anbefaler biologerne i det internationale havundersøgelsesråd ICES en samlet kvote på 350.000 ton tobis i år.

Det er næsten 150.000 ton mere end sidste år, og det vil give fiskerne en ekstra indtægt på omkring 200 millioner kroner, hvis ellers fisken bliver fanget.

Også for industrien på land får det stor positiv betydning, siger Peter Jensen, direktør for fiskemelsfabrikken Triple Nine i Thyborøn:

- Flere råvarer gør, at vi kan sikre beskæftigelsen. Nu er kvoten oppe på det niveau, som erhvervet længe har anbefalet, siger han. 

Fiskere er utilfredse med en opdelt kvote

Selvom branchen glæder sig over biologernes anbefalinger, så er fiskerne fortsat utilfredse med, at kvoten er opdelt i delområder i Nordsøen og Skagerrak.

De endelige kvoter skal godkendes i EU, men her plejer man at følge biologernes anbefalinger. Tobissæsonen starter 1. april.