Ingen ser det, alligevel bliver han ved: René har opremset pi på youtube hver dag i tre år

Den matematiske konstant pi har international mærkedag, og René er en usædvanligt dedikeret pi-fan.

Muligvis er det gået hen over hovedet på de fleste af os, men faktisk er det i dag international pi-dag.

Dagen, hvor man fejrer den matamatiske konstant pi eller "π". Også kendt som 3,14 efterfulgt af uendeligt mange flere decimaler.

32-årige René Jørgensen - også kendt som "pi-manden fra Herning" - går væsentligt mere op i pi-dag end gennemsnittet.

I dag er det nemlig præcis tre år siden, han tog hul på et specielt projekt: Hver dag optager og uploader han en video på Youtube, hvor han læser pi op. Hver dag. Og hver dag med en decimal ekstra.

- Det kom helt tilfældigt en aften, hvor jeg tænkte, at det kunne være sjovt lige at lære de første ti decimaler af pi. Det gik nemt. Så tænkte jeg, at jeg da også kunne tage hundrede, så var man da lidt mere oppe i en klasse, hvor det er lidt mærkeligt, så det appellerede godt til mig, siger han.

I dag er han nået op på knap 1.100 decimaler.

- Det at huske tallene er den nemmest del. Det går forrygende nemt. Det er mere det der med rent faktisk at få det gjort, som kan være lidt tungt nogle gange.

Den første pi tog fem sekunder at sige. De omkring 1100 decimaler, han er nået til nu, tager ham noget længere tid.

Da René Jørgensen nåede til pi med 900 decimaler, fejrede han det med kridt i hånden på en tur hen over Hernings fortove. (Foto: René Jørgensen)

- Det tager 6-7 minutter, hvis det går sådan rimeligt fornuftigt med lige at få fyret de tal af.

Han gør det hver dag - både på dansk og engelsk. Hvis han laver fejl, skal han begynde forfra.

- Så jeg har mange pi-dage, hvor der ligger tre, fire eller fem versioner af dagen.

Og øvelse gør som bekendt mester.

- Jeg er blevet væsentligt bedre. Efter jeg nåede op på 5-600 decimaler, blev jeg sådan lidt mere skarp til at lade være med at sige forkert.

Da René Jørgensen nåede til 1000 decimaler, fingerede han et indbrud for at lave en spektakulær video. (Foto: René Jørgensen)

Han siger selv, at han ikke bruger nogen smarte tricks som "mentale gåture" eller andet.

- Jeg vil vove den påstand, at alle dem, der gerne vil huske det, kan lære det, siger han.

Han remser bare op og har efterhånden fundet en vis rytme i pi-decimalerne.

- Hvis man sammenligner mine videoer, vil man sikkert kunne høre, at jeg holder nogle pauser de samme steder.

Flere af videoerne lægger han ret meget energi i: For eksempel lod han sig trække på en vogn hen ad fortovet i Herning og skrev pi med 900 decimaler med kridt, da han var nået så langt. Og på dag nummer 1000 fingerede han en nat et indbrud på sit kontor for at lave en spektakulær markering af den runde dag.

Men det til at overse, hvor mange der klikker ind og ser hans videoer: Langt de fleste er slet ikke set af nogen, og andre har opnået to-tre visninger.

- De store youtube-folk siger, at man bare skal blive ved, og så kommer det til én. Det er ikke kommet til mig endnu, men det kommer nok en dag, siger han med et grin.

Når han ikke remser pi op, så har han travlt som iværksætter og driver sit eget firma, som er et online madbestillingssystem specielt designet til skoleelever og deres forældre. Kone og børn har han ikke, så der får han ikke noget brok fra, men flere af hans venner ryster på hovedet af ham.

- Enkelte venner synes, det er sjovt, og de vil gerne være med til at lave videoerne. Men rigtig mange synes, det er største spild af tid til dato, forklarer han smilende.

Selvom det efterhånden er ved at være lidt tungt at komme igennem dagens pi - både på dansk og på engelsk - så insisterer han på at holde dampen oppe.

- Den primære motivation er, at nu er jeg nået så langt, så det er dumt ikke at få det færdiggjort, siger René Jørgensen.

- Og når jeg kigger tilbage på projektet, så er der jo utroligt mange sjove videoklip at se tilbage på. Det vil jeg jo godt lige have gjort til et helt færdigt projekt.

Han overvejede at stoppe på dag 1000 eller efter år tre, men han holder ved.

- Jeg stopper, når jeg har gjort det i "pi år," altså i 3,14159 og så videre år. Så der er knap to måneder tilbage endnu, siger han.

Til aften skal pi-manden fra Herning have tærte at spise. Eller 'pie', som det hedder på engelsk. Det er sædvane blandt kendere, når det er pi-dag.

Pi-manden

  • Siden 14. marts 2015 har 32-årige René Jørgensen hver dag lagt en video på sin youtubekanal "storfedpi".

  • Hver dag tilføjer han endnu et decimal.

  • Nu er han oppe på knap 1.100 decimaler.

  • Han stopper, når han har været i gang i pi - altså 3,14... - år

Facebook
Twitter