Integration af flygtninge er topprioritet i midt- og vestjyske kommuner

Kommunerne kæmper for at undgå, at hundredevis af flygtninge ender på overførselsindkomst.

Det er samarbejdet med erhvervslivet om, at få de mange flygtninge i job eller uddannelse, der er afgørende for kommunernes succes, mener flere politikere.

Med 384 flygtninge i år er Viborg den kommune i Midt- og Vestjylland, der skal modtage flest flygtninge. Det sker oveni 250 fra sidste år.

Det giver kommunen en kæmpe opgave med at skaffe bolig, uddannelse og arbejde, og i Viborg er det ved at være slut med små, billige lejligheder, konstaterer Søren Gytz Olesen, der er formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Viborg og fra SF.

- Får vi ikke de her mennesker i arbejde eller uddannelse, så ender de på offentlig forsørgelse, og det bliver en ganske alvorlig situation for alle kommuner siger han.

Det kan nemlig blandt andet komme til at gå ud over velfærden i kommunerne.

- Vi kan jo ikke bruge pengene to gange, så det kommer til at gå ud over de ældre, folkeskolen og det sociale område, hvis ikke vi formår at få et samarbejde med virksomhederne om at få de her mennesker ind i beskæftigelse, understreger Søren Gytz Olesen.

Taler om integration efter hvert byrådsmøde

Af samme grund har Ikast-Brandes borgmester indført en ny praksis.

Efter hvert byrådsmøde samler Carsten Kissmeyer om muligt alle gruppe- og udvalgsformænd. Her får de en grundig orientering om, hvordan det går med integrationen.

Så konsekvent har den mangeårige borgmester aldrig før angrebet noget andet politikemne, og grunden er den samme som i Viborg.

- Integrationen får så høj prioritet, fordi vi ellers risikerer, at hundredvis af nye borgere havner på overførselsindkomst og bliver en kæmpe økonomisk udfordring for kommunen, forklarer borgmester Carsten Kissmeyer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.