Jæger fik borrelia, men ingen diagnose efter flåt-bid

Ib Lauritsen oplevede symptomer, der bølgede op og ned, men blev erklæret rask fire gange.

Ib Lauritsen oplevede blandt andet voldsomme symptomer på borrelia, efter han blev bidt af en flåt. (Foto: steen færgemand © dr)

Ib Lauritsen fra Bording ved Ikast har prøvet noget, som adskillige tusinde danskere antagelig har til fælles med ham:

Han er blevet bidt af en skovflåt og har fået en borrelia-infektion ud af det. Men det havde han bare ikke nogen anelse om:

- Jeg havde den store oplevelse at få lov til at skyde en buk den sidste aften under bukkejagten. Og det, jeg ikke var opmærksom på, var, at en af de her kære flåter var kravlet op på mig, fortæller han.

- Jeg fik en rød ring på brystet og gik egentlig rundt med den i lang tid og tænkte: "Den er svag og ikke særligt farlig," fortæller Ib Lauritsen, der også er byrådsmedlem for Venstre i Ikast-Brande.

- Jeg ignorerede nok ringen lidt for længe, for den 28. oktober blev jeg dårlig. Dagen efter besvimede jeg og havde et totalt krampeanfald i et kvarter, siger han.

- Jeg vågnede faktisk først på Herning Sygehus. Og den efterfølgende tid har været en lang kamp mod eftervirkningerne af det her trælse dyr.

Efter en periode, hvor Ib Lauritsen stort set ingen symptomer havde, begyndte han at blive dårlig igen:

- Jeg søgte læge og fortalte, at jeg havde feber, krampe og muskelsmerter. Jeg blev testet, scannet og målt alle vegne, og man kunne ikke finde noget.

Hele forløbet strakte sig frem til august året efter.

- Jeg fik en masse hjælp af min egen læge, men ingen hjælp af systemet som sådan, siger Ib Lauritsen.

Han kalder ELISA-testen, den danske test for borrelia, for en middelmådig test. Han blev selv testet for borrelia med den fire gange, og alle gange var testen negativ.

- Nogle mennesker sætter deres lid til testen og tror, at den er 100 procent sikker. Og det er noget skidt, hvis den er 70 procent sikker.

- Testen er fin, hvis patienten har borrelia. Men den burde bare ikke kunne udelukke borrelia, som den gør i dag, mener Ib Lauritsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk