Jægeres trofædrømme tynder ud i de største kronhjorte

Drømmen om en smuk kronhjort med stort gevir på væggen lokker jægere ud i naturen. Derfor er de velvoksne kronhjorte med mange takke på geviret et sjældent syn for skovens gæster.

Hjorte som denne bliver et mere og mere sjældent syn. Jægerne vil nemlig gerne have geviret med hjem på væggen som trofæ. (Foto: DR © DR)

Den brølende kronhjort fra de mange sofamalerier hjemme i stuerne står for fald.

Det tynder nemlig ud i de helt store dyr derude, ganske enkelt fordi de ofte ender som trofæer hjemme på jægernes vægge.

Fokus på hjorte er for stort

Derfor opfordrer Naturstyrelsen jægerne til at rette fokus væk fra de største dyr:

- Skyd flere hinder og kalve i stedet for hjortene, siger Knud Pedersen, der er formand for Hjortevildtgruppe Vestjylland.

De velvoksne hjorte er efterhånden et sjældent syn i skoven, fordi jægerne går målrettet efter dem:

- Hvis man bor i de områder, hvor vi har en stor bestand af kronvildt, så er der blevet for stort fokus på hjorte, siger han.

Jæger går efter hunner og kalve

Mens 35 mænd i dag går på trykjagt 35 i Vestjylland, peger de mest geværet mod hunner og kalve. De er klædt i grønt og har orange veste på - en farve, som ikke springer i øjnene på hjortene.

Inden jægerne bliver sendt ud i bølger på otte mand ad gangen, planlægger jægerne et fælles fokus. Og en af jægerne, Kristoffer Kappel, er fuldstændigt klar til at sigte på andet end potentielle trofæer med gevir:

- Jeg er jo også landmand, og vi har nogle problemer med produktionsapparatet, som er hundyr og kalve, fordi de ødelægger rigtig mange af vores afgrøder på marken. Så jeg har selvfølgelig let ved at sige, det er dem, vi skal skyde frem for hjortene, siger Kristoffer Kappel, lige inden dagens trykjagt 35.

Genopliver møde om hjortebestand

For at styrke fokus på at skyde de rigtige kronhjorte, genopliver Hjortevildtgruppe Vestjylland og Naturstyrelsen Vestjylland i aften det såkaldte Mejdalmøde, hvor de drøfter udviklingen i bestanden af de forskellige arter af hjorte i Vestjylland.

På mødet taler de to parter hensynet til skovens publikum og hensynet til landmændene i hjorteramte områder:

- Vi skal begrænse de store markskader, så det er vigtigt, at vi får reduceret bestanden i nogle områder, fortæller Knud Pedersen.

Men der kan også være andre grunde til at bevare kronhortene med flest "ender" på gevirerne, for bestanden af de store dyr kunne være større:

- Det går ikke for godt. Det er jo hjortene, der er en del fokus på, når der er jagt på kronvildt. Kommer der en rudel med krondyr, så er det oftest den, der bliver skudt, fortæller han.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter