Janne er dagplejemor - men må ikke længere kalde sig dagplejer

Lovændring betyder, at en del af dagplejerne fremover skal kalde sig 'privat pasningsordning'.

Janne Bendixen må skifte firmanavn på sin ladcykel, da nye regler kræver, at hun fremover skal kalde sig privat pasningsordning. (Foto: Allan Bo Poulsen - DR)

I Tjørring ved Herning passer Janne Bendixen fem børn alle ugens hverdage.

'Dagplejen Naturligvis', kalder hun sin pasningsordning, der har fokus på udeliv.

Men fremover må hun ikke længere officielt kalde sig 'dagplejer'. Det skyldes en ny dagtilbudslov, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

- Jeg synes, det er latterligt. Jeg kan ikke se meningen med det, siger Janne Bendixen.

Lovændringen betyder, at hun i stedet skal kalde sig 'privat pasningsordning', fordi hendes børnepasning er privat.

- Definitionen af en dagplejer er en person, der passer børn i sit eget hjem. Det gør vi, og det ved forældrene, hvad er, siger Janne Bendixen.

Forældre skal oplyses bedre

Men forældre ved ikke altid, at tilsynet med en privat pasningsordning er anderledes end med de offentlige, lyder det fra børne- og familieordføreren fra Dansk Folkeparti, Pernille Bendixen.

- Forældre kender ikke altid forskel på en privat passer, en privat dagplejer eller en kommunal dagplejer, siger hun.

De forskellige pasningstilbud hører under forskellige paragraffer i loven, hvilket betyder, at forældrene ikke altid har samme rettigheder.

- En privat passer kan for eksempel ikke tilbyde pasning, når hun er syg eller har ferie, siger Pernille Bendixen.

Hun henviser også til eksempler på, at forældre, som har været utilfredse med en privat pasningsordning, har henvendt sig til kommunen for at få et alternativ, men er blevet afvist.

- For når man vælger en privat pasningsordning, fravælger man samtidig pasningsgarantien. Det er ikke altid, at forældrene er korrekt oplyste. Derfor er det vigtigt, at man kalder sig det rigtige navn, siger DF-ordføreren.

I Tjørring kan Janne Bendixen stadig ikke se fornuften i, at hun fremover skal kalde sig 'privat pasningsordning'.

- Dagplejer er et ord, folk kender. I folkemunde vil vi altid være dagplejere. Det kan ingen lovgivning reelt lave om på, siger hun.

Janne Bendixen og andre allerede etablerede private pasningsordninger får nu et halvt år til at skifte firmanavn og tilpasse sig de nye regler. Derimod træder reglerne i kraft med det samme for helt nye private pasningsordninger.

Hos fagforbundet FOA er sektorformand i Pædagogisk sektor Mogens Bech Madsen tilfreds med, at private ikke længere må kalde sig dagplejer, fordi det giver forvirring i forhold til den kommunale dagpleje.

- Men vi synes omvendt, at det er lidt mystisk, at de ikke må kalde sig for private børnepassere, og kun må bruge betegnelsen privat pasningsordning. Det havde været rimeligt, at der var fundet en navnebetegnelse som anerkender den enkelte person i ordningen. Det lyder noget specielt at skulle svare ”jeg er en privat pasningsordning” på spørgsmålet om hvad man laver, siger Mogens Bech Madsen.

Opdateret klokken 14.20 med citat fra FOA

FacebookTwitter