Jesper brugte 1,7 mio. kr. fra erstatning på sejlbåd: Nu vil han hjælpe andre krigsveteraner

Krigsveteraner vil danne ny forening.

(Foto: Frederik Gatzwiller © dr)

Erstatningskassen er næsten tom hos den PTSD-ramte veteran Jesper Larsen fra Holstebro.

Han brugt næsten samtlige af de 1,7 millioner kroner, han har fået i erstatning for sine lidelser, på køb og renovering af en 42 fod sejlbåd.

- Dit alarmberedskab falder fuldstændig ned, når du er på vandet. Det er mange år siden, jeg har prøvet det, siger Jesper Larsen, som ellers oplever, at en simpel indkøbstur kan dræne ham for energi.

Men sejlbåden S/Y Veteranen skal ikke kun bruges til at forsøde Jesper Larsens fritid. Sammen med fire veterankammerater er han ved at oprette en forening til båden, så andre veteraner også kan komme til at opleve roen på vandet.

- Veteranpolitikken trænger til at få et anderledes tilbud. Og så var vi nødt til at gøre noget selv. Det har vi så gjort, siger Jesper Larsen og tilføjer:

- Vi vil gerne hjælpe så mange veteraner som muligt, fordi det har så stor en effekt på os. Når det virke for os, må det også virke for andre.

Initiativet bliver taget godt imod af formanden for Danmarks Veteraner Oberst Niels Hartvig Andersen, som gerne ser projektet kopieret i resten af landet.

- Hvis det her bliver en succes, hvilket jeg tror, det gør, er der mande andre både i landet, som kunne bruges til det samme. Både som er ejet af veteraner, eller af nogle som vil veteranerne det godt, og som kunne have lyst til at lave et tilsvarende projekt, siger han.

Fanget i 12 meter bølger

Jesper Larsen var udsendt til Afghanistan i 2009 og 2010, hvilket har resulteret i et liv med PTSD. Men når han og kammeraterne sejler fra land, efterlader de PTSD’en på kajen og begynder i stedet at lade batterierne op.

Michael Bang er også en del af den fem mand store besætning, og han har også mærket, hvordan sejlturene gør noget godt for ham.

- Jeg har ikke oplevet noget magen til. Du kan mærke, at alt det lort, du har i hovedet, bliver på kajen. Jeg garanterer dig for, at hvis du kan finde roen her, så får du den bedste pause, siger Michael Bang, som også har kastet sin egen båd ind i projektet.

Sidste sommer krydsede veteranerne Nordsøen for at sejle til Norge. Her blev de pludselig fanget i et uvejr med 12 meter høje bølger. Sejlet gik i stykker, og for de fleste ville det nok være en skræmmende oplevelse. Men de tidligere soldater oplevede at kunne trække på erfaringer fra felten.

- Vi har prøvet ting, hvor vi var mere ængstelige - eksempelvis at der lå sprængstoffer i jorden, siger Jesper Larsen.

Skal leve med sygdom resten af livet

Til daglig ligger båden i Handbjerg Marina lidt vest for Struer. Her har veteranerne et sammenhold, der minder om livet i forsvaret med et stærkt kammeratskab, ro og indimellem et behov for at træffe hurtige beslutninger.

For Jesper Larsen og hans kammerater fungerer det som et fristed – også selv om nogle vil mene, det kan virke som en flugt fra sygdommen.

På båden er der tid til at snakke med ligesindede og genopleve sammenholdet fra udsendelserne (Foto: PRIVATFOTO)

- Posttraumatisk stress er det ikke noget, som forsvinder. Vi skal leve med det resten af livet. Men det er bedre at komme ud og få naturoplevelser og luft, blive del af noget og blive en værdi, i stedet for at sidde hjemme og spille playstation, siger Jesper Larsen.

Lige nu går de fem soldater og gør S/Y Veteranen klar til den nye sæson. Forhåbentlig med tilskud, når foreningen falder på plads.

- Vi håber at få sponsorstøtte. Det kæmper vi hårdt for, for pengekassen er ved at være tom. Men vores er mål at sejle til Tromsø i løbet af sommeren, siger Jesper Larsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter