Jobbet som fiskehandler hjalp Patrick ud af stofmisbrug: 'Det har været meningsfuldt'

Et nyt kuld af fiskehandlere er færdiguddannede fra landets eneste fiskeriskole.

Patrick Lund-Nielsen (t.v.) sammen med sin læremester Tommy Raabo Fischer fra HAV i København. (Foto: Monica Jørgensen - DR)

Fem nye fiskehandlere har fået svendebrev på Fiskeriskolen i Thyborøn. En af dem er 24-årige Patrick Lund-Nielsen fra Amager.

- Det er meget rart at få papir på, at det, jeg har lavet de seneste 10 uger, rent faktisk har været meningsfuldt, siger han.

Vejen til svendebrevet har dog ikke været helt let for Patrick Lund-Nielsen.

- Jeg er en af dem, der har siddet bagerst i klassen, kastet med viskelæder og skabt mig åndssvagt i folkeskolen. Men jeg har altid haft nemt ved at bruge mine hænder.

Hans drøm var egentligt at blive erhvervsfisker, men det kunne ikke hænge sammen med det stofmisbrug, han havde.

- Det gjorde drømmen rimelig svær, fordi man skal være på havet hele tiden, siger Patrick Lund-Nielsen.

I stedet har han stået i lære i fiskeforretningen HAV i København, og de har hjulpet ham godt på vej. Han er kommet ud af sit stofmisbrug og nyder i dag sit arbejde.

- Der er meget social opbakning. Det er en stor, kollektiv familie i butikken, siger han og uddyber.

- Hvis man har det lidt svært, får man ikke at vide, at man skal pakke attituden sammen. I stedet finder man ud af, hvad er er galt, og hvad man skal gøre ved det.

Trygge omgivelser

8. generationsfiskehandleren Tommy Raabo Fischer driver forretningen HAV, og han har bevidst været på udkig efter lærlinge som Patrick Lund-Nielsen.

- Vi prøver at hive fat i de unge mennesker, der ikke kan sidde stille på skolebænken, siger Tommy Raabo Fischer.

- Så giver vi dem nogle succesoplevelser ved at give dem lov til at bruge deres hænder, så de finder ud af, at de faktisk er rigtig gode til det her.

Men alt har ikke været nemt for Patrick Lund-Nielsen, som til tider har haft brug for at komme ud med nogle frustration.

- Jeg har råbt og skreget i telefonen på alle mulige tidspunkter af døgnet med Tommy i den anden ende, fortæller han.

I dag er Patrick Lund-Nielsen nået så langt, at han har været med til at lave en opskriftsbog med 30 opskrifter på alt fra enkel hverdagsmad til noget, der kræver mere teknik.

Og han føler sig i trygge omgivelser, når der skal renses, fileteres og udskæres fisk.

- Det har givet mig et fast ståsted. Ligegyldigt hvor nederen tingene har set ud rundt omkring mig, har jeg altid kunnet tage på arbejde.

Fiskeriskolen i Thyborøn har uddannet i alt 24 fiskehandlere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk