Jobpatruljen: Færre unge arbejder uden kontrakt

På seks år er antallet af unge, der arbejder uden kontrakt halveret, viser nye tal fra Jobpatruljen.

Ane Magaard får sin kontrakt gennemgået af Jobpatruljen. Selv om hun stoler på alt er i orden, er det en god ide at få den tjekket igennem, synes hun. (Foto: Mia Vognstoft Vad)

Hvert år er Jobpatruljen rundt i landet for at holde øje med de arbejdsforhold, som unge mellem 13 og 17 år arbejder under.

Og det går fremad, viser en undersøgelse fra Jobpatruljen.

Af de unge, som Jobpatruljen har haft kontakt med, er der et fald i antallet af unge, som arbejder uden kontrakt.

I 2010 arbejdede 16 procent af de unge, som patruljen besøgte, uden kontrakt. Sidste år var det tal faldet til 7,8 procent.

Selv om det er en positiv udvikling, er det et område, som fortsat kræver stor opmærksomhed, mener Daniella Østergaard, konsulent ved HK MidtVest.

En del opdager nemlig for sent konsekvensen af at stå uden en kontrakt, der kan dokumentere alt fra løn til forhold under sygdom. Og så er det for sent, understreger hun.

- Man kan miste ferie, eller man kan blive lovet en løn, og så får man en helt anden løn. Og så kan vi ikke gøre noget, hvis vi ikke har en ansættelseskontrakt, siger Daniella Østergaard og fortsætter:

- Det er først der, det går op for mange, at de skulle have haft et bevis.

15-årige Ane Maagaard er ungarbejder i Dagli Brugsen i Viborg, og hun har fået sin kontrakt gennemgået af Jobpatruljen.

- Jeg regner ikke med at blive snydt, og jeg ved, at min chef har styr på det. Men selvfølgelig giver det sikkerhed, at jeg har en kontrakt, siger Ane Maagaard.

Hvis man arbejder uden kontrakt risikerer man nemlig at få udbetalt en anden løn end aftalt, siger Daniella Østergaard.

- Det kan ende så galt, at en arbejdsgiver kan sige: Han har ikke arbejdet her, og så har vi ikke noget bevis for, at det har været rigtigt (at medarbejderen har arbejdet der red.), siger hun.

Det er dog ikke kun ansættelseskontrakter, hvor det går fremad. Generelt har de unge fået mere ordnede forhold at arbejde under.

Den omtalte undersøgelse viser nemlig også, at der i 2016 var 3,5 procent, som arbejdede uden løn under oplæring. I 2009 var det 18 procent.