Johnny efterlyser hurtig-nedbrydelig emballage, men måske er det ikke så miljøvenligt endda

Forbrugerne vil ikke betale for bionedbrydelig plastik, men så miljøvenligt er det faktisk heller ikke.

Vi skal sørge for at plastikemballagen ikke ender i naturen, lyder det fra Johnny Kragelund Olesen. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Det springer i øjnene, når avocadoer er pakket ind i både plastik og pap, gulerødder i plastikposer og kød i folie.

Der er fyldt med emballage, uanset hvor man kigger hen, når man handler i supermarkedet.

Og det undrer Johnny Kragelund Olesen fra Holstebro, som derfor spurgte programmet #DRfordig, hvorfor det egentlig er tilladt at bruge emballage, som ikke er hurtigt nedbrydeligt.

Han ville ønske, der var mere fokus på, hvordan man sikrer, at emballage skader miljøet mindst muligt.

- Vi kan være bedre til at genbruge emballage eller i det mindste sørge for, at den ikke ender i naturen, mener Johnny Kragelund Olesen.

Ekspert: Emballage er godt for miljø

De store mængder af emballage kan virke som det rene miljøsvineri, men faktisk kan det godt betale sig at emballere madvarer, når man gør det store regnestykke op.

Det fortæller professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Thomas Fruergaard Astrup, der forsker i affald og ressourcer.

Emballage har nemlig til formål at forlænge madvarens holdbarhed, og hvis emballagen sikrer holdbarheden på fødevarer, så vi spiser dem og undgår at de ender i skraldespanden, så er der opnået en stor miljøgevinst.

- Når man ser på den miljøbelastning, som er forbundet med emballagen, i forhold til belastningen ved at fremstille fødevarerne, så er miljøbelastningen for fødevarerne meget, meget større, end det der er forbundet med emballagen, siger Thomas Fruergaard Astrup, som også påpeger, at jo mindre plast vi bruger jo bedre.

Samtidig fortæller han, at bionedbrydeligt plast ikke nødvendigvis er et gode i forhold til traditionel plast.

- Bare fordi det er hurtigt nedbrydeligt, betyder det ikke nødvendigvis, at fremstillingen i sig selv er miljøvenlig. Det miljøvenlige plast skal også produceres, og hvis den er baseret på plantemateriale, så kræver det et landbrugsareal, og det giver også en klimapåvirkning. Det kan i sidste ende betyde, at man omlægger natur til landbrugsproduktion, siger han.

Og så skal man også medregne potentialet, når der bliver talt genanvendelse af plastikken.

- I dag kan man ikke særligt godt genanvende de her biogas og plasttyper. Det kan man til gengæld, hvis det traditionelle plast er rent, siger Thomas Fruergaard Astrup.

Lad forbrugeren betale

Én ting er, at bionedbrydelig emballage ikke nødvendigvis er at foretrække miljømæssigt. Noget andet er, om forbrugerne vil være villige til at betale mere for varerne, hvis emballagen bliver dyrere.

Det tvivler Klaus Vestergaard, indehaver af rodfrugtproducenten Danroots, meget på, at de ville være.

Han fortæller, at næst efter arbejdsløn er emballage virksomhedens største udgift. Ifølge ham vil prisen for et kilo gulerødder være næsten én krone dyrere for forbrugeren, hvis de skal være i bionedbrydeligt materiale.

- Måske der er nogle enkelte (der vil betale red.), men langt hovedparten af de danske forbrugere ønsker billige fødevarer, og for at vi kan producere billige fødevarer, skal vi også bruge den billigste emballage, siger han.

Hos Coop, der blandt andet står bag dagligvarerkæder som Fakta og SuperBrugsen, genkender de udfordringen med, at kunder køber ind efter pris.

- Der er bestemt en grænse for, hvor meget kunderne vil betale ekstra for miljøvenlig emballage, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.

Som forbruger går Johnny Kragelund Olsen da også oftest efter prisen. Han ville dog synes, at det var helt rimeligt, hvis forbrugerne betalte mere for bæredygtig emballage.

- Det skal jeg som forbruger, fordi det ellers er naturen, som betaler prisen, siger han.

DR Midt & Vest undersøgte, om brugen af emballage, fordi Johnny Kragelund Olesen fra Holstebro spurgte #DRfordig, hvorfor vi tillader emballage, der ikke er hurtig nedbrydeligt. Skriv til drfordig@dr.dk, hvis du har en undren, som du gerne vil have, vi undersøger for dig.

Facebook
Twitter