Julepres: Domkirke overvejer vagter efter voldsepisode juleaften

Det førte til, at en ansat i Viborg Domkirke blev slået ned af en utålmodig kirkegænger juleaften.

Viborg Domkirke er et stort tilløbsstykke juleaftensdag. (Foto: Jens Ole Sørensen © P4 Midt og Vest)

Utålmodige menneskemasser, trusler og vold. Det lyder som noget fra nattelivet eller en højrisiko-fodboldkamp, men faktisk er scenerne hentet fra noget så fredeligt som julegudstjenesterne i Viborg Domkirke.

Juleaften blev en samarit slået ned af en utålmodig kirkegænger, og det har fået kirken til at overveje at ansætte professionelle vagter til at holde styr på menneskemængderne, der vil i kirke juleaften.

- Gennem en årrække har vi hyret samaritter, hvis nogen skulle blive dårlige. De står også for at guide folk ind i kirken, og det var en af dem, der havde en dårlig oplevelse, fortæller Preben Grønbæk, der er formand for menighedsrådet.

- Det er svært for dem at håndtere det pres og den utilfredshed, siger han.

Hidtil har der været plads til 1.100 mennesker. Det har brandmyndighederne så reduceret til 800, og det fik altså frustrationerne til at slå ud i lys lue sidste jul.

- Det hører ikke til i en kirke julenat, og vi er også meget kede af den udvikling. Men vi kan heller ikke være tjent med, at vores ansatte får tilråb, siger Preben Grønbæk.

- Det er ganske urimeligt, når man tænker på, at kirken er et sted, hvor man kommer i al fordragelighed for at sidde ligeså stille og få ro i sindet, siger Preben Grønbæk.

Viborg Domkirke har frem til næste jul til at vurdere helt præcist, hvordan juleaften kan blive en god oplevelse for de mange kirkegængere og personalet i kirken.

Preben Grønbæk beder om kirkegængernes forståelse for, at det er brandmyndighederne, der beslutter, hvor mange der kan lukkes ind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk