Julie og Jens har taget kampen op mod havplast: Smelter fiskekasser om til nøgleringe

Nyt laboratorie i Thy sætter fokus på, at plastik fra havet kan genanvendes.

Laboratoriet Strandet åbner officielt i dag.

Vandflasker, garnrester og gamle fiskekasser fylder den store kasse, hvor Jens Wilhelm og Julie Müller samler det plastikaffald, de har samlet på stranden.

De to venner og iværksættere åbner i dag et nyt laboratorie, hvor plastik ikke er affald men en vigtig ressource, som skal genanvendes.

- Alt det, der skyller i land, kan være alle mulige forskellige plasttyper, fortæller Jens Wilhelm, mens han roder i kassen.

I laboratoriet Strandet i Thy bliver der eksperimenteret med at smelte plastik om og give det nyt liv.

Strandet holder til i Nørre Vorupør. (Foto: Anders Davidsen - DR)

- Det her er så vores kværn, hvor vi kværner vores plastik til granulat, siger Jens Wilhelm.

Hvert år skyller 1.000 tons affald op på den jyske vestkyst. Det skønner kommunernes internationale miljøorganisation Kimo. Selvom problemet er globalt, vil vennerne bekæmpe det helt lokalt.

- Jeg tror nogle gange, at man skal starte i det små og så vise, at nogle ting godt kan lade sig gøre. Man skal bare i gang, siger Julie Müller, der flyttede til Nørre Vorupør for et par år siden.

Spreder budskab med nøgleringe

Havplast er både dyrt og svært at genanvende, fordi det består af mange forskellige plasttyper og er ofte af dårlig kvalitet.

På laboratoriet er det indtil videre kun de gamle fiskekasser, der kan smeltes om. Det skyldes, at det er svært at identificere, hvilke andre plasttyper vandflaskerne, garnet og andet affald er. Fiskekasserne bliver til nøgleringe, som er Strandets første og lige nu eneste produkt.

- Det er jo et ret simpelt produkt, men det vigtige er, at det har et stærkt budskab: at plast er et produkt, som vi skal bruge med omtanke, siger Julie Müller.

Nøgleringene er lavet af plastik fra gamle fiskekasser. (Foto: Anders Davidsen)

I laboratoriet bliver 15 procent af det indsamlede plastaffald genanvendt. Resten ryger på forbrændingen.

Batter det noget det her?

- Ja, alt batter. Men det er klart, at løsningen ikke er at rydde op; løsningen er, at vi stopper med at smide plast ud i havene. Vi kan gøre opmærksom på problemet og vise, at plastisk godt kan genanvendes.

Derfor bliver venneparret ved med at eksperimentere.

- Det virker. Det er ikke helt perfekt, men det begynder at nærme sig, siger Jens Wilhelm, mens han prøver at få et nystøbt mobilcover til at passe på telefonen.

Laboratoriet er støttet af Salling Group og Miljø- og Energifonden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk