Jyske virksomheder dominerer eksporten til Storbritannien: Risikerer at tabe mest ved hårdt Brexit

For første gang er eksporten til Storbritannien gjort op på kommuner.

Hvis Storbritannien ikke får en aftale om Brexit på plads inden 29. marts, står virksomheder, der handler med Storbritannien, over en nat uden regler for, hvordan handlen rent praktisk skal foregå fremover.

Det er især virksomheder i Jylland, som vil tabe på et hårdt Brexit med nedtur for eksporten til Storbritannien.

Virksomheder i Jylland dominerer nemlig eksporten til Storbritannien, hvor 14 ud af de 20 mest eksporterende kommuner ligger i Jylland.

Det viser en ny analyse fra analyseinstituttet E-statistik, som arbejder tæt sammen med Danmarks Statistik og Udenrigsministeriets Trade Council - det tidligere Eksportrådet.

Nummer et på listen med en eksport fra kommunen til Storbritannien på næsten 13 milliarder i 2017 er Ikast-Brande Kommune.

En væsentlig forklaring er et stort salg af havvindmøller fra Siemens Gamesa i Brande netop det år, men borgmester Ib Lauritsen glæder sig naturligvis over placeringen foran København og Aarhus på de næste pladser.

- Der er historisk en stort samhandel i forhold til England fra Danmark, og måske især Vestdanmark, siger han.

Men den store eksport til Storbritannien gør også borgmesteren bekymret i forhold til et muligt hårdt Brexit, hvor der ikke bliver indgået en aftale mellem EU og britterne, inden de træder ud af fælleskabet.

- Der er ingen tvivl om, at der kommer en periode, som vil være præget af usikkerhed, og hvor nogle ting vil gå imod virksomhederne.

Eksporten er allerede ramt

I Ikast-Brande Kommune har de 52 virksomheder, som tilsammen eksporterede for 12.998 millioner kroner.

Og de danske virksomheder er allerede blevet ramt på eksporten på grund af det markante fald i værdien af det britiske pund, viser de forløbelige tal, som E-statistik har fra 2018.

- Hvis der så lige pludselig kommer told oven i, så er der ret stor usikkerhed for en lang række virksomheder, siger direktøren for analysefirmaet Kent Nielsen.

Selvom eksporten kommer til at ramme kommunalt, mener borgmester Ib Lauritsen, at der ligger en national opgave i at beskytte de danske virksomheder i forhandlingerne om Brexit.

- Jeg synes, man skal have fokus på at understøtte danske virksomheder og dansk eksport så vidt muligt.

Hos Dansk Industri oplever de en stor bekymring fra deres medlemmer, og har i den forbindelse lavet en værktøjskasse til Brexit, med gode råd.

-Vi har lavet en slags spørgeguide, som vi kalder Brexit Toolkit (værktøjskasse, red.) til virksomhederne, som gerne skulle bringe dem på sporet af, hvor risikoen er specifikt for dem, siger underdirektør Anders Ladefoged.

Den danske eksport til Storbritannien er domineret af virksomheder inden for især fødevarer og jern og metal.

Facebook
Twitter