Kæmpestore cigaretskod skal give rygere et kærligt puf

I Thy er de trætte af cigaretskod på stranden. Særlig installation skal nu få rygerne til at smide skod i skraldespanden.

På to strande i Thy kan sommergæsterne møde store cigaretskod i træ. (Foto: Monica Jørgensen - DR)

Er du ryger, har du nok prøvet at sidde i sandet på stranden og overvejet, hvad du skulle gøre ved dit cigaretskod. Måske har du stukket skoddet i sandet og begravet det, så ingen kunne se det.

I Thy er de dog ikke glade for, at stranden om sommeren bliver brugt som et stort askebæger.

Derfor har Thisted Kommune og miljøvirksomheden Strandet i Nørre Vorupør sammen lavet en række store cigaretskod i træ, som nu ligger spredt på strandene i Klitmøller og Vorupør. Som en kærlig påmindelse om, at skoddene ikke hører til der.

- I sommerperioden er her mange turister. Vi vil gerne minde dem om, at de skal huske at smide skoddene i skraldespande, der er opsat nær ved, siger Jens Wilhelm Jørgensen fra Strandet.

Sammen med sin datter er han på strandpromenaden i Klitmøller. På kort tid har de to indsamlet omkring 50 cigaretskod.

- Skoddene ligger ofte, hvor folk nyder udsigten til havet. Vi kan se skod langs hele promenaden, fortæller han.

  • Jens Wilhelm Jørgensen fra miljøvirksomheden Strandet har sammen med Thisted Kommune lavet en installation på strandene i Klitmøller og Vorupør, der skal få rygerne til at smide cigaretskod i skraldespanden og ikke i sandstrandet. Men det er tilladt at lege med træ-skoddene, siger Jens Wilhelm Jørgensen, der her står sammen med sin datter. (Foto: Monica Jørgensen - DR)
  • På kort tid fandt Jens Wilhelm Jørgensen og hans datter omkring 50 cigaretskod på stranden i Klitmøller. (Foto: Monica Jørgensen - DR)
  • Der er opstillet flere skraldespande langs stranden, hvor skoddere kan smides i. (Foto: Monica Jørgensen - DR)
1 / 3

Selvom cigaretskod er små, er de en stor kilde til forurening i naturen.

Det fortæller Ryan Metcalfe, som er national koordinator hos Kimo, Kommunernes Internationale Miljøorganisation, der arbejder for at beskytte, bevare og forbedre havmiljøet i det nordlige Europa.

- På verdensplan er cigaretskod en af de genstande, vi finder hyppigst på stranden. Folk er generelt for dårlige til at tage skoddene med sig. Ikke kun på vestkyststrande, men overalt.

Et cigaretskod er lang tid om at blive nedbrudt og kan derfor være en trussel for naturen og miljøet. Cigaretfilteret indeholder blandt andet plastmaterialet cellulose acetat, der i naturen langsomt bliver nedbrudt til mikroplast, der aldrig forsvinder. Skod afgiver også tungmetaller som bly og cadmium.

- Vi kan se, at nogle havfugle, som mallemukken, har cigaretskod i maven, siger Ryan Metcalfe fra Kimo.

Mallemukken bliver netop brugt som en indikator for, hvor meget affald, der er i havet, fordi fuglen aldrig spiser på land, men udelukkende samler føde i havet.

I Thy håber Jens Wilhelm Jørgensen, at de kæmpestore cigaretskod i træ kan gøre en forskel, så stranden og havmiljøet bliver mindre forurenet.

- Når nu folk sidder og kigger på havet, så er det noget af det første, de lægger mærke til. Forhåbentligt tænker de 'Hov, det skal ikke smides i sandet' - og så i stedet husker at gå 20-30 meter hen til skraldespandene.

Jens Wilhelm Jørgensen ved godt, at det er et langt sejt træk at ændre folks vaner.

- Vi kan alle blive mere bevidste om, at de ting, vi bruger i hverdagen, ikke havner i naturen. Vi vil minde folk om, at vi er i noget af Danmarks smukkeste natur. Den skal vi blive ved med at passe på, siger han.

Kampagnen i Thy er inspireret af en lignende kampagne, som Miljøministeriet sidste sommer lavede under #skodfritdanmark. Her blev der opsat 30 store cigaretskod i træ på blandt andet Amager Strandpark i København for at vise, hvor stort problemet er med henkastede cigaretskod i den danske natur.

FacebookTwitter