Kærshovedgård-beboere må ikke længere have mad på værelserne: 'Det er umenneskeligt'

Udrejsecenteret strammer reglerne i kølvandet på diskussioner fra Sjælsmark.

Daniel Christensen synes ikke, det er i orden, at han ikke længere må spise på sit værelse på Kærshovedgård. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Siden i mandags har det været slut med at tage mad med på værelset for beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Det ærgrer blandt andre den afviste asylansøger Daniel Christensen, der hed Ali Adnan Kadhim, inden han blev døbt.

- De har ret til at bestemme over min sag, men ikke hvor og hvornår jeg skal spise. Jeg skal spise, når jeg er sulten. Reglerne er umenneskelige, siger han.

Daniel Christensen mener, at reglerne kun er til for at presse beboerne til at rejse tilbage til deres hjemland. Men det vil ikke få ham til at pakke sine sager sammen og tage tilbage til Irak, siger han.

Ifølge kontrakten mellem Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen, der driver udrejsecentrene, skal beboerne spise i kantinerne.

Men den regel er ikke hidtil blevet håndhævet på Kærshovedgård tæt ved Bording.

En ikke ubetydelig andel af beboerne har alligevel fået lov til at tage engangsbestik og mad med på værelset, fortæller institutionschef Niels Johan Geil.

- Det er skredet lidt over tid, men nu går vi ind og strammer op, og sørger for at al mad bliver i kantinen, siger han.

Stor diskussion om egen mad på værelserne

Opstramningen kommer i kølvandet på højlydte diskussioner, om hvorvidt familierne på Udrejsecenter Sjælsmark selv skal have lov at lave mad.

Udrejsecenter Sjælsmark står den også udelukkende på kantinemad for beboerne, men flere partier - både fra rød og blå blok - har tidligere luftet mulighederne for, at beboerne kan få lov selv at lave mad på værelserne.

Debatten blussede op i valgkampen, hvor Venstre blev udfordret af sine regeringspartnere fra De Konservative og Liberal Alliance.

Her luftede de to partier nemlig muligheden for, at afviste udvisningsdømte og afviste asylansøgere på Sjælsmark skal have lov til selv at lave mad i stedet for udelukkende at få udleveret mad i en kantine. Forslaget fik også Socialdemokratiet til at melde klarere ud om eventuelle forbedringer for børnene på Sjælsmark.

Men de to udrejsecentre kan ikke sammenlignes på det punkt, mener institutionschefen på Udrejsecenter Kærshovedgård.

- Situationen er lidt en anden end på Sjælsmark, fordi vi ikke har familier her på stedet. Vi har ikke børn, der måske kan have svært ved at spise i det offentlige rum, fortæller institutionschef Niels Johan Geil.

Kan skabe konflikter

Alligevel mener Daniel Christensen, at reglen kan skabe konflikter for udrejsecentrets beboere.

- Vi har beboere, der har problemer med andre, så når de kommer til kantinen, kan de komme op at slås. Så der kan blive meget store problemer med de nye regler, fortæller han.

Ledelsen på Kærshovedgård har taget højde for, at opstramningen kan medføre flere konflikter, og de har derfor indkaldt mere personale til kantinen.

Det viste sig allerede at være nødvendigt i mandags til frokost, kort tid efter de nye regler blev meldt ud.

- Pludselig kom en mand ind i kantinen og råbte. Han spurgte, hvorfor vi ikke måtte spise på værelserne, fortæller Daniel Christensen og uddyber:

- Der var tre eller fire vagter, og en af dem trykkede på en knap, så politiet kom. De tog manden med udenfor for at snakke med ham. I fremtiden kommer der nok også til at ske noget lignende.

Udrejsecenter Kærshovedgård rummer i omegnen af 250 beboere. Beboerne er afviste asylansøgere, udlændinge udvist ved dom eller personer på tålt ophold.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter