Kamp mod tobaksrøg i private hjem: Sosu’er skal skånes for lugtgener

Flere kommuner installerer luftrensere i private hjem

Luftrenseren er den røde 'søjle', der står i baggrunden. (Foto: Helle Seerup)

Lugt af cigaretrøg får i flere kommuner kamp til stregen.

Små maskiner, som kan rense luften for tobaksrøg og stank af urin og sår, installeres i private hjem, hvor kommunernes plejepersonale kommer.

Blandt andet hjemme hos pensionist Allan Nielsen i Nykøbing på Mors.

- Jeg ryger 20 cigaretter om dagen. Somme tider lidt mere. Det kommer an på, om der kommer gæster. Så kan vi godt ryge lidt mere, siger han.

Derfor er han glad for alligevel at kunne invitere venner, familie og plejepersonale indenfor, uden at de kommer til at lugte af røg.

- Vi synes, at det er lækkert. Og de gæster, vi får, synes, at det er herligt. Hver dag kommer tre-fire stykker forbi, og de er så tilfredse, siger han.

Bedre arbejdsmiljø for sosu'er

Helle Seerup er social og sundhedsassistent og er i dag forbi Allan Nielsens hjem.

- Det er mere behageligt at komme ind i hjemmet. Man føler, at man kan trække vejret og man har ikke følelsen af, at man lugter af røg, når man går ud derfra, siger hun.

- Det er dejligt, at vi bliver skånet for nogle af de skadelige partikler, fordi der står en luftrenser i hjemmet, tilføjer hun.

Rygeloven er klar: Borgerne må ikke ryge, mens sosu-assistenten udfører sit job. Men på trods af det, kan der være ganske røgfyldt i nogle hjem.

- Det er udfordrende, fordi vi nogle gange skal være i hjemmet i lang tid, og vi skal videre til andre hjem, hvor vi kan føre røggener med, siger Helle Seerup.

Omkring en tredjedel af de FOA-medlemmer, som arbejder i plejesektoren, udsættes for passiv rygning, når de er på job, oplyser FOA.

- Som almindelig dansker kan man måske godt tænke, 'hvorfor piver de over det, hvis de bare skal være der en halv time?'. Man skal bare huske på, at de måske er ude hos borgere i fire gange en halv time, siger Torben Hollmann der er sektorformand FOA.

Flere kommuner bruger luftrensere

Flere Kommuner er i gang med at installere luftrensere i private hjem, der får besøg af kommunernes plejepersonale. For kan borgerne ikke kvitte smøgerne eller lufte godt ud inden plejepersonalet kommer, så skal der en luftrenser til.

I Morsø Kommune viser et pilotprojekt, at maskinerne forbedrer både luft og arbejdsmiljø.

Herning Kommune er snart klar med 100 luftrensere, og i Thisted er der også sat penge af til at rense luften i røgfyldte hjem.

I andre Kommuner som eksempelvis Ringkøbing-Skjern, Hedensted, Skive og Sorø skal borgerne selv betale op mod 6.000 kroner for luftrenseren.