Kan du se forskel? Dansk firma er på vej med rejer lavet af tang

De første danskproducerede veganske rejer er på vej ud på verdensmarkedet.

Til august forventer firmaet Caviart at levere de første rejer af tang til fabrikker i Holland og Schweiz. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

Når du i fremtiden sætter tænderne i en rejemad, kan det være, at rejerne er lavet af tang.

Herning-virksomheden Caviart, der er kendt for plantebaseret erstatning for blandt andet kaviar og stenbiderrogn, er nu også på vej med veganske rejer, lavet af tang.

- Smagen er der ikke hundrede procent endnu, men vi er tæt på. Vi regner med, at de første rejer bliver kommercielt solgt i august, siger administrerende direktør i Caviart Jens Møller Junior.

Det bliver til fabrikker i Holland og Schweiz, som vil bruge de plantebaserede rejer i mayonnaiseblandinger til for eksempel rejesalat.

- Her behøver produktet ikke være hundrede procent perfekt for stadig at give kunderne den helt rigtige oplevelse, forklarer Jens Møller Junior.

Men han forventer, at Caviart inden længe vil kunne præsentere veganske rejer, der ligner og smager så godt, at de kan bruges af restauranter og sælges i supermarkeder.

Havbiolog: Rejefiskeri er hårdt for havnaturen

Verdensnaturfonden WWF fraråder fiskeri af koldtvandsrejer i en del af de danske farvande og en del af Nordatlanten.

Derfor hilser havbiolog i WWF Danmark Henrike Semmler Le alternativet til rejer velkommen.

- De fleste rejer fanges med bundtrawl, der er hårdt for havmiljøet. Så hvis man finder alternativer, er det godt for vores havnatur, siger hun.

Idéen til den veganske reje er også opstået for at skåne havmiljøet, hvor rejen er en vigtig del af fødekæden. Men også, fordi mange gerne vil leve mere klimavenligt, forklarer Caviarts direktør, Jens Møller Junior.

Af udseende og konsistens minder de veganske rejer meget om de rejer, der fiskes op af verdenshavene. Smagsmæssigt arbejder Herning-firmaet stadig på at forbedre produktet. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

Han forventer derfor, at det bliver forholdsvist nemt at sælge rejer af tang. Især til udlandet.

- Vi bliver rykket nærmest dagligt for at kunne levere. Særligt i England er der stor fokus på at leve vegansk, men også i Tyskland og Schweiz.

Det er to år siden, at firmaet satte gang i udviklingen af en vegansk reje. Det har dog ikke været nemt at forvandle tang til en reje.

- Mange ting har mislykkedes, før vi er kommet hen til det produkt, vi har nu. Vi kunne længe lave prototypen på laboratoriet i fin kvalitet, så noget af den længste rejse er at konvertere det til industriel produktionsskala, siger Jens Møller Junior.

Han forventer at kunne producere et ton veganske rejer i timen, når produktionen for alvor er oppe at køre.

Og hvordan forvandler man så tang til en reje?

- Det er en hemmelighed, som vi har brugt år på at udvikle. Så det holder jeg for mig selv, lyder svaret fra direktøren.