Kan du spise kaninkød? Kaniner kan skabe nyt liv i tomme minkfarme

Kaninavl kan være en ny niche for minkavlerne. Men det kræver, at forbrugeren vil spise det.

Der findes mange forskellige kaninracer. Nogle er velegnede til at spise som for eksempel denne kanin, som er en krydsning mellem Hvid Land og California. (Foto: Daniel Holberg Præst)

Mange kender den som et kæledyr hjemme i haven. Men den langørede pelsbold kan være nyt håb for minkbranchen.

Det mener en gruppe civilingeniørstuderende fra Aarhus Universitet i Herning. De lancerer idéen om at fylde nogle af landets tomme minkfarme med kaniner.

Burene dur ikke til kaniner, men på farmene er der pladsen til dem, og de tidligere minkavlere kan overføre mange af deres kompetencer fra mink til kanin.

Og så passer kanin godt ind i en tid, hvor bæredygtighed vinder frem, mener Lasse Damsgaard Mikkelsen, som er en af de fem studerende bag forslaget.

- Kaninkød er bæredygtigt, fordi det kræver færre ressourcer at producere, så derfor tænker vi, at kaninkød kunne være et alternativ, som folk på sigt vil være klar til, siger han.

Netop danskernes lyst til at sætte tænderne i kaninkød kan være en udfordring.

Det mener tidligere minkavler Anita Kaag fra Bording. Hun ejer en af de cirka 1100 farme, der står tomme efter regeringen i november 2020 beordrede alle danske mink aflivet, fordi coronavirus havde muteret blandt minkene og spredt sig til mennesker. Anita Kaag måtte selv aflive 21.000 raske mink, fordi en nabofarm var smittet med coronavirus.

- Det lyder jo spændende med kaniner. Vi vil virkelig gerne finde en niche igen, som vi kan arbejde med. Men hvordan afsætter vi kaninkød i Danmark? Jeg har aldrig set det i køledisken. Er det noget, danskerne vil spise?

Ingen kanin på menuen

Hvert år importerer Danmark faktisk kaninkød fra blandt andet Frankrig og Kina. Danmarks Statistik har lavet en søgning for DR, der viser, at der sidste år blev importeret omkring 14 tons kød og spiselige slagtebiprodukter af tamkaniner. Tallet er dog behæftet med usikkerhed.

Der er også en mindre gruppe økologiske landmænd herhjemme, der producerer slagtekaniner.

Med andre ord er kanin altså ikke en del af danskernes madkultur lige nu. Men der kan være et potentiale, mener forbrugersociolog ved Landbrug og Fødevarer, Nina Preus.

- Jeg tror bestemt, der er nogle, der gerne vil spise kanin. Hvis de ser det på menukort på restaurant, siger hun.

Det vil være de såkaldte ’foodies’. Mennesker, som går særligt op i mad og for eksempel interesserer sig for det franske eller italienske køkken.

En barriere for nogle forbrugere kan dog være, at kaninen med sin bløde pels og lange ører har en stor nuttethedsfaktor.

- Vi skal huske, at i den her sammenhæng er kaninen et landbrugsdyr. Lam er også søde, men de bliver jo også slagtet, når de vokser op, siger forbrugersociologen.

Men det kræver en større indsats, hvis kaninen skal være en mere almindelig del af danskernes middagsbord.

- Det er helt sikkert, at man ikke bare kan lægge det i køledisken og tro, at den danske forbruger bare siger: ”Nå, fedt! Så køber jeg det i stedet.” siger hun.

Hos landbrugsrådgivningen Sagro i Herning har økonomikonsulent Michael Bach-Olesen været sparringspartner for de studerende. Han ser et potentiale i kaninavl. Men det kræver, at markedet bliver modnet.

Kaninproduktion bør ellers, ifølge Michael Bach-Olesen, tale til den del af forbrugerne, der går op i bæredygtighed og mindre CO2-udledning. Kaniner kræver ikke så meget foder for at tage på og for et kilo CO2-udledning får man 212 gram kaninkød. Med oksekød er det 38 gram.

- Kaninproduktion er fornuftigt ud fra et miljømæssigt perspektiv. Der er ikke så stort et CO2-aftryk, de vokser hurtigt og får mange kuld om året, siger økonomikonsulenten fra Sagro.

  • Tina Nørskov Jensen er kok på Morsø Landbrugsskole. Hun laver jævnligt mad med kanin til skolens elever og lærere og fortæller, at kanin tilberedt på den rigtige måde giver rigtig mørt kød på tallerkenen. (Foto: Mads Juhl - DR)
  • Slagtekaninerne på Morsø Landbrugsskole er en blanding af racerne Hvid Land og California. (Foto: Daniel Holberg Præst)
  • Slagtekaninerne går i en del af hestestalden på Morsø Landbrugsskole. (Foto: Daniel Holberg Præst)
  • Herhjemme spiser vi sjældent kanin, men i Frankrig, Italien og Spanien kan du ofte finde kanin på menukortet. (Foto: Daniel Holberg Præst)
1 / 4

På Morsø Landbrugsskole ved Nykøbing Mors har de et hold kødkaniner, som eleverne er med til at passe. Når kaninerne er mellem 4 og 6 måneder gamle, bliver de slagtet og derefter tilberedt af skolens kok.

- Kanin smager lidt som kylling. Det er fedtfattigt kød med et højt proteinindhold, fortæller kok Tina Nørskov Jensen.

Hun kender godt til modstanden mod at spise kanin, fordi nogle elever forbinder dem med kæledyr. Men hun mener også, at det er godt at sætte fokus på andre kødtyper af hensyn til klimaet.

- Vi er vant til oksekød. Der skal vi nok til at tænke anderledes.

Tilbage i 1950'erne og 60'erne blev der slagtet og spist en del kaniner herhjemme, men herefter fik danskerne mere smag for gris og ko.

Der skal derfor følge gode opskrifter med kaninkødet, hvis den skal på danskernes middagsbord igen, mener forbrugersociolog Nina Preus.

- Gode fortællinger om økologisk og lokal produktion vil hjælpe på vej. Mange vil gerne have et bæredygtigt forbrug med fokus på danske råvarer og økologi. Så på den måde vil jeg sige, at det bedre kan lade sig gøre at få danskerne til at spise kaninkød nu, end for bare fem eller ti år siden, siger Nina Preus.

Tre opskrifter med kanin fra dr.dk/mad: