Kantiner går til kamp mod buffet-madspild: Nu skal maden vejes, når tallerkenen skrabes ren

700.000 ton mad havner hvert år i skraldespanden. En del er fra kantiners buffeter.

Gæsterne i 200 kantiner og restauranter landet over bliver nu opfordret til at tænke sig ekstra om, inden de øser for meget mad op på tallerkenen. Alt for meget kantinemad ryger nemlig i skraldespanden. (Foto: Compass Group Danmark)

700.000 ton.

Så meget spiselig mad havner ifølge Miljøministeriet i de danske skraldespande hvert eneste år.

En del af maden stammer fra kantiner, hvor der ofte er buffet på menuen.

Derfor vil Compass Group Danmark, der bespiser omkring 65.000 hver dag, forsøge at mindske madspildet.

Selskabets kantiner og restauranter er nu udstyret med en vægt, så kantinen kan synliggøre over for gæsterne, hvor meget mad, der smides ud.

Det gælder blandt andet i dagligvarekoncernen Dagrofas kantine i Herning.

- Der er en tendens til at folk bare fylder på, spiser hvad de kan og smider resten af maden i skraldespanden. Vi vil synliggøre pr. uge, hvor meget madspild, der har været, siger Charlotte Mogensen fra Compass Group Danmark, der er kundechef for blandt andet Dagrofa.

På verdensplan bliver en tredjedel af al mad, der bliver produceret, smidt ud hvert eneste år.

Derfor mener Charlotte Mogensen, at kantinen er det rigtige sted at starte, hvis overforbrug og madspild skal bekæmpes.

- Vi bespiser rigtig mange mennesker hver dag. Hvis vi kan få vores gæster til at tænke over, om de øser for meget mad op, der går direkte i skraldespanden, kan vi komme langt, siger hun.

Lektor: Kantiner kan gøre en forskel

I foreningen Stop Spild af Mad glæder stifter Selina Juul sig over, at kantinerne går forrest i kampen mod madspild.

- Mange kantiner har daglig berøring med tusindvis af gæster. Når kantinerne både fokuserer på, hvad de selv laver i kantinen for at undgå madspild, og inspirerer gæsterne, kan det virkelig være med til at rykke den dagsorden. Det er rigtig positivt, siger Selina Juul.

Og kantinerne kan gøre en forskel, vurderer Ole Storm Jørgensen, der er lektor på Erhvervsakademi Dania.

- Jeg er helt overbevist om, at det rykker. Vi bliver opmærksomme på vores adfærd og hele madspildsbegrebet, siger han.

Ole Storm Jørgensen har samtidig et godt forslag til, hvordan kantinerne kan komme madspild til livs i dagligdagen.

- De skal lave et system, så man bestiller maden i kantinen et par dage i forvejen. Dermed har kantinen en mulighed for at tilpasse produktionsmængden til den pågældende dag, siger han.

Charlotte Mogensen fra Compass Group Danmark er enig.

- Hvis vi er nødt til at overforbruge, fordi folk fylder for meget på tallerkenen, får vi ikke indkredset problemet, siger hun.

Initiativet med vægtene tager Compass Group Danmark i anledning af 'Stop Food Waste Day', som er en global dag med fokus på madspild skabt af netop Compass Group.

Tidligere år har madspildsdagen været brugt til eksempelvis at give idéer til, hvordan man kan genanvende kaffegrums eller bruge det hele af en broccoli eller en blomkål.

Facebook
Twitter