Kattelem for udviste somaliere: To års fast arbejde giver ophold i Danmark

Hundredvis af somaliere får inddraget deres opholdstilladelse, men kan beholde den, hvis de har haft to års uafbrudt ansættelse.

Slagteriarbejder Mohamed Ibrahim er fastansat på slagteriet Tican. Han har nu mistet sin opholdstilladelse ligesom hundredvis af andre somaliere i Danmark. (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)

Udlændingestyrelsen inddrager i øjeblikket hundredvis af opholdstilladelser til somaliere i Danmark, fordi de danske myndigheder vurderer, at sikkerheden i Somalia er forbedret, så somalierne kan vende hjem.

Men for de somaliere, der er i arbejde, kan der være mulighed for at få lov til at blive.

En af de somaliere, der mister sin opholdstilladelse, er slagteriarbejder Mohamed Ibrahim fra Thy. Han har fast arbejde på slagteriet Tican, hvor han tjener 370.000 kroner årligt. Lokalt har det vakt opsigt, at han nu står til udvisning. Hans kollegaer på slagteriet har derfor startet en underskriftsindsamling for at støtte ham.

En kattelem står dog stadig åben for den somaliske slagteriarbejder. Det gælder, selv om Flygtningenævnet ikke giver ham medhold i hans klage over inddragelsen af hans opholdstilladelse.

Kan Mohamed Ibrahim bevise, at han har haft to års uafbrudt ansættelse på slagteriet Tican, har han mulighed for at få opholdstilladelse på den konto. Hans advokat Julia Jensen tror, at chancerne er gode.

- Han opfylder i hvert fald kriterierne for at have været lang tid i beskæftigelse, og jeg har hørt fra tillidsmanden, at der er brug for folk som Mohamed på de her arbejdspladser, siger Julia Jensen.

Indtil nu har Mohamed Ibrahim arbejdet 19 måneder på almindelige vilkår på Tican. Mens hans klagesag bliver behandlet, arbejder han videre og disse arbejdsdage kommer til at tælle med.

- Så der er meget god sandsynlighed for, at han når op på to års ansættelse, vurderer advokaten.

Ifølge reglerne for opholdstilladelse gælder ordningen for både faglærte og ufaglærte med fast job på almindelige vilkår, men finder udlændingen et nyt job, skal der igen søges om opholdstilladelse.

Advokat: Kattelem er for de få

Ifølge dagbladet Politiken stod 551 somaliere ved udgangen af november til udvisning. Omkring 30 af disse sager er havnet hos Julia Jensens advokatkontor. Hun vurderer dog, at kattelemmen kun vil hjælpe et fåtal af de hundredvis af somaliere, der har mistet deres opholdstilladelse.

- I min portefølje er der ikke så mange. Desværre er det meget svært for asylansøgere at komme i arbejde og særlig på fast kontrakt, siger hun.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at der er mulighed for at få opholdstilladelse, hvis man kan bevise, at man har haft to års uafbrudt arbejde hos samme arbejdsgiver på almindelige vilkår. Uanset hvor meget man tjener, og hvilket uddannelsesniveau man har.

Derudover findes der to andre 'kattelemme': At man tjener mindst 417.793,60 kroner om året eller får tilbudt en stilling indenfor et erhverv, der står på den såkaldte "Positivliste." Det er en liste over erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Listen bliver opdateret to gange årligt, den 1. januar og den 1. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk