Kiggede efter fly i Thy og fandt bronzeøkse: 'Once in a lifetime!'

En amatørarkæolog fandt ved en tilfældighed cirka 3.000 år gamle figurer fra bronzealderen i Thy. Det får arkæologer til at juble.

Tirsdag var amatørarkæolog Peter Jensen var som så mange gange før ude at gå med sin detektor, da den pludselig reagerede.

Han var egentlig ude at lede efter et fly, der var styrtet ned under 2. Verdenskrig, og derfor blev han ekstra overrasket, da det viste sig, at fundet var af langt ældre dato.

- Jeg har gået og kigget efter flyet, og så kom den her bronzeøkse op, som er en helt enestående ceremoniøkse, fortæller amatørarkæologen fra Snedsted i Thy.

Det viser sig nemlig, at det er en omkring 2800-3000 år gammel ceremoniøkse fra bronzealderen, som efter alt at dømme har en tvilling. Samt en bronzefigur med ansigter, der har siddet på en stav.

  • Niels Algreen Møller studerer øksen, mens finderen, Peter Jensen (tv), kigger med. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  • Øksen bliver gravet fri med spartler og pensel. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  • Øksen skal forsigtigt graves op og fjernes i løbet af torsdagen. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  • Det var amatørarkæolog Peter Jensen, der med sin detektor fandt øksen. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
  • I samme fund lå der desuden en bronzefigur med to ansigter. Et par af hornene er faldet af bronzehovedet - men alle fire horn er fundet. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nyheder)
  • Ifølge Marie Vang Posselt findes der ikke lignende fund som det, der er dukket op i Thy. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen)
1 / 6

- Det er helt fantastisk, det er det. Det er noget, man kan leve på længe, fortæller Peter Jensen.

Et unikt fund

Det er arkæologer fra Museum Thy, der står bag udgravningen af den sjældne økse samt bronzefiguren. Og her vækker fundet i særdeleshed opsigt - og gav grund til gåsehud blandt arkæologerne.

- Det er 'once i a lifetime'. Man skal ikke regne med, at man nogensinde kommer til at opleve sådan noget her, siger Marie Vang Posselt, der er arkæolog ved Museum Thy.

Hun står med en lille bronzefigur med fire horn, der har siddet på toppen af en stav, og hvor man kan se både øjne og fipskæg.

- Det er fuldstændig vanvittigt at finde sådan noget, det er noget, man tror er pløjet i stykker for længst, siger hun og uddyber:

- Der finder ikke noget magen til. Så vidt vi ved, er den helt enestående, forklarer hun.

Kender ikke til andre

Hendes kollega Niels Algreen Møller har været med til at grave en ceremoni-tvillingeøkse fri af jorden, og kan kan heller ikke få armene ned.

- Det er helt oppe at ringe. Jeg får ikke lov til at opleve det her igen i min tid som arkæolog, fortæller Niels Algreen Møller, der er museumsinspektør på Museum Thy.

Øksen har ikke haft til formål at kløve eller hugge ting.

- Den er stor og upraktisk, så den er mest til at vise, at man har kunne tillade sig at bruge al den bronze på at lave sådan en økse, forklarer Niels Algreen Møller.

Der er kun få fund af den type tvillingeceremoni-økser i Danmark, og fundet i Thy er særlig unikt.

- Vi kender ikke til andre, hvor vi kender den fulde kontekst til sådan en ceremoniøkse, fortæller Niels Algreen Møller og forklarer, at man i forbindelse med udgravningen kan analysere på, hvor og hvordan den ligger.

Samtidig er der et ikon på øksen med en mand, der har et ansigt på hver side af staven og med en hornet hjelm.

- Det betyder, at jeg begynder at kunne binde fundet sammen med tvillingesymbolverdenen, som vi ser på nogle af bronzehelleristningerne.

Det er ikke kun arkæologerne, som har jorden under neglene, som er begejstrede for fundet.

Ifølge Jeanette Varberg, der er museumsinspektørNationalmuseet vil fundet vække gengklang.

- Det er vildt. Det lyder som et af de helt store fund og en nyklassiker, og at det bliver et af de berømte fund, der også har international interesse, siger museumsinpektøren.

Med fundet vurderer Jeanette Varberg, at man skal se det som en del af et nordisk fænomen.

- Det giver et indblik i yngre bronzealder, tid og det tillader os at kigge en lille smule ind i en forestillingsverden i en tid, der er skriftløs. Det er enormt interessant og fascinerende, siger Jeanette Varberg.

Lange udsigter til udstilling

Det er endnu for tidligt at sige, om øksens ”tvilling” ligger sammen med øksen, der er fundet. Fundet ligger i et såkaldt depot og torsdag forsætter udgravningerne og undersøgelsen af øksen.

- Vi må se, om vi skal grave os dybt ned under den og samle to økser op, eller om vi skal ud at lede efter den anden i nærområdet, fortæller Niels Algreen Møller.

Øksen skal undersøges nærmere og konserveres, og så forventer museumsinspektøren, at den er klar til at blive udstillet på Thisted Museum om tre til fire år.

- Det har lidt lange udsigter. Vi ved aldrig helt, hvornår vi kan blive færdige med konserveringen, fortæller Niels Algreen Møller.