Kimie er røgfri på trods af psykisk sygdom: Rygestopkurset har gjort det nemt

Rygestopkurser er en stor hjælp for psykisk syge, viser ny undersøgelse.

Kimie Nexø har i dag været røgfri i et års tid. (Foto: PRIVATFOTO)

Kimie Nexø har røget i 35 år. Hun startede med 20 cigaretter om dagen, og til sidst blev det til to pakker hver dag. Nu ryger hun ikke længere, og det er på trods af, at hun har en psykisk diagnose.

- Jeg fik tilbudt et rygestopkursus, og jeg havde aldrig været i stand til at gennemføre rygestoppet selv. Jeg har været en meget heftig og meget afhængig ryger, så jeg slet ikke kunne komme ud af sengen uden en cigaret, siger Kimie Nexø fra Viborg, der har bipolar lidelse.

Mennesker med en psykiatrisk diagnose er bedre til at lægge cigaretterne på hylden, end man tidligere har troet. 30 procent af dem, der har gennemført et rygestopkursus og kvittet cigaretterne, er stadig røgfrie efter seks måneder. For resten af befolkningen er det tal 38 procent.

Det viser en undersøgelse lavet af WHO Collaborating Center på Bispebjerg Hospital.

- Vi har alle sammen nogle billeder af, at hvis man er psykisk syg, så kan man slet ikke holde op med at ryge. Det her studie viser, at der er håb for, at det kan lykkes, siger direktør for WHO Collaboration Center Hanne Tønnesen.

Kimie fik opkald, hvis hun ikke dukkede op til kursus

I dag siger Kimie Nexø nej, når nogen tilbyder hende en cigaret. Og det har hun gjort i et års tid.

- Det er en kæmpe sejr. Lige pludselig kan jeg spejle mig i dem, som løber en tur. Det med at kunne trække vejret igennem.

Hvis Kimie Nexø ikke dukkede op til et af møderne på rygestopkurset, så ringede instruktøren til hende. Og det var afgørende for, at Kimie Nexø gennemførte forløbet.

- Så er det på en måde meget forpligtende. Det eneste, man skal, er at møde op og sige, hvad man mener. Det har gjort det meget nemt at stoppe, siger hun.

Rygning er en af årsagerne til, at mennesker med en psykisk lidelse i gennemsnit lever 15-20 år kortere end resten af befolkningen.

Facebook
Twitter